V Pardubicích vzniká moderní depozitář pro muzejní sbírky

11. 5. 2018ČTK Infoservis

Nový depozitář pro sbírky Východočeského muzea, která vzniká v pardubické čtvrti Ohrazenice, bude hotový do konce ledna příštího roku. Je to poprvé od vzniku kraje, kdy hejtmanství staví nový objekt pro historické předměty. Stát bude 82 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

"Není to jen užitná stavba, bude i pěkná, má dřevené prvky, zelenou střechu," uvedl Línek. Depozitář nepotřebuje hodně světla, proto bude mít méně oken.

Zatím je hotová hrubá stavba. Dvoupatrový objekt bude disponovat klimatizovanými místnostmi, které jsou vhodné pro uchovávání sbírek, a pojízdnými sbírkami. Kapacitní rezervy má na 20 let. Do Ohrazenic muzeum přemístí 11 sbírek z celkových 38.

"Sbírky zatím máme uložené na zámku a v bývalém internátu, v prostorech, které k tomu nejsou určené. Uspoříme spoustu místa, zefektivníme systém uložení. Nebudeme řešit vnitřní klima, vše zajistí moderní technologie," prohlásil ředitel muzea Tomáš Libánek.

Depozitář vzniká v areálu bývalého učiliště na místě již zbourané školní budovy a jídelny. Uchová sbírky etnografie, uměleckoprůmyslové a výtvarné práce, písemnosti, tisky, fotografie či předměty, které dokládají vývoj vědy a techniky.

"Důležitý také bude příjmový depozitář. Na specializovaném pracovišti projdou nové přírůstky základním ošetřením, abychom například vyloučili biologické poškození. Bude tu i digitalizační pracoviště a badatelna," řekl Libánek.

Nepřístupné prostory se v budoucnu stanou součástí prohlídkových okruhů. Po dostavbě depozitáře kraj opraví i bývalý internát, kam umístí archeologické nálezy. Kromě archeologů tu budou mít zázemí restaurátoři a dokumentátoři.

"Všechna naše muzea nutně potřebují prostor k ukládání archeologických nálezů, o které se ze zákona musíme postarat. Zejména v době, kdy se nám začínají scházet nálezy spojené s budováním dálnice D35," dodal Línek.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK