Liberec získá do svého vlastnictví mariánský morový sloup

10. 5. 2018ČTK Infoservis

Mariánský morový sloup ze začátku 18. století získá do svého vlastnictví Liberec. Na bezúplatném převodu se město dohodlo s římskokatolickou církví. Jedno z nejstarších stavitelských děl ve městě nechá radnice ještě letos opravit, v rozpočtu na to má 1,5 milionu korun. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Ivan Langr (býv. Změna pro Liberec).

"Je to barokní skvost, jednoznačně nejvýznamnější figurální památka na území města, nic lepšího tady nemáme," uvedl.

Pískovcový sloup se sochou Panny Marie z let 1719 až 1720 je vrcholné barokní dílo z dílny sochaře Matyáše Brauna. Mariánský sloup byl postaven patrně jako poděkování za záchranu před morem z roku 1680, kdy ve městě na tuto nemoc zemřelo asi 300 lidí. Původně stál na Sokolovském náměstí, odkud byl v roce 1877 přenesen na místo někdejšího hřbitova, do dnešní barokní zahrady u kostela Nalezení sv. Kříže.

Chátrající památka se naposledy opravovala v roce 1972, církev na další opravy nemá peníze. "Dříve se o to staral jeden spolek při farnosti, který ale zanikl. A farnost na to nemá peníze," řekl dnes ČTK arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka. I proto podle něj zástupci farnosti souhlasili s převedením morového sloupu na město, které má zájem se o památku starat.

Podle Langra se nyní vytváří zadávací dokumentace pro restaurování. Opravu chce město stihnout ještě letos. "Nejzazší termín dokončení je listopad," dodal náměstek. Barokní památka není veřejnosti běžně přístupná, zahrada bývá uzamčená. To by se mělo po restaurování sloupu změnit. Vandaly by od poškozování památky měla odradit kamera, kterou tam chce město instalovat.

Morový sloup v zahradě zůstane, i když se uvažovalo o jeho navrácení na Sokolovské náměstí. Odborníci to ale nedoporučili. "Stanovisko bylo jednoznačné, že není vhodné ho stěhovat. V zahradě je už takřka skoro stejně dlouho jako před tím na Sokolovském náměstí," dodal náměstek. Morový sloup stojí na třech stupních, vytváří osmihrannou, výklenky pročleněnou stavbu. Ve čtyřech rozích jsou pilíře a na nich sochy svatého Jana Nepomuckého, svatého Floriána, svatého Šebestiána a svatého Rocha. Nad zeměkoulí s mraky se vznáší Panna Maria s gloriolou dvanácti hvězd, prosící a hledící k nebesům.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK