TZ: BEAUTIES & BEASTS v Českém centru Berlín

BEAUTIES & BEASTS v Českém centru Berlín / Galerie Českého centra Berlín / Berlín / 27. – 29. 4. 2018 

BEAUTIES & BEASTS je název výstavy, kterou připravila největší aukční síň světa Christie´s ve spolupráci s Českým centrem Berlín. Od pátku do neděle zde bude k vidění výběr originálů děl světových mistrů. Cranach, Heintz, Dürer, Picasso, Richter a řada dalších děl se na pouhých 72 hodin dostávají do prostor galerie Českého centra Berlín. Výstava světového formátu se tímto počinem paradoxně dostává na území České republiky.  

Největší aukční síň světa Christie´s připravila v rámci Berlínského galerijního víkendu ojedinělý projekt. Kurátor Tim Schmelcher se rozhodl představit skvosty z privátních sbírek klientů Christie´s. BEAUTIES & BEASTS sestává ze zhruba osmdesáti uměleckých děl z různých časových epoch a uměleckých stylů. Na výstavě jsou zastoupeni staří mistři Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Joseph Heintz, nechybí však ani slavná jména současné a moderní éry: Pablo Picasso, Joseph Beuys, Helmut Newton či Gerhard Richter. Výběr není náhodný. Ambiciózní koncept výstavy zkoumá na příkladu jednotlivých děl základní dualitu v umění: sledování ideálu krásy na jedné straně a zaujetí hrůzou a zlem na druhé. Tomuto záměru je přizpůsobena i skladba exponátů, která má navzdory své rozmanitosti jeden spojující aspekt: Jedná se o díla, která vznikla v Německu, nebo s ním souvisí. Tim Schmelcher jde v historickém přesahu až do období Svaté říše Římské. Nejstarším exponátem výstavy je mramorová hlava Panenské Athény (1. stol. n. l), ale jejím stěžejním dílem je Leda s labutí od Josepha Heintze. Právě toto dílo odkazující na jednu ze souvislostí, která vedla organizátory z Christie´s  k navázání spolupráce s  ředitelem Českého centra Berlín Tomášem Sacherem. Malba Lédy spolu s několika dalšími zastoupenými díly totiž vznikla v Čechách. Jedná se o dílo Heintzovými současníky velmi oceňované, jež bylo dlouho pokládáno za ztracené.

TOMÁŠ SACHER, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA BERLÍN:

„Leda s labutí představuje dílo, které si od umělce svého času objednal císař Rudolf II. v době, kdy byla Praha kulturní i politickou metropolí Evropy. A rudolfinská Praha bude na výstavě zastoupena vícekrát, což byla pro nás zásadní motivace ke spolupráci. Výstavní projekt Christie´s se podařilo Českému centru získat především díky brutalistické budově ambasády, kde České centrum Berlín sídlí. Ta je v Berlíně považována za unikátní a oceňovaný příklad brutalistické architektury, která řadu lidí fascinuje právě i svou rozporuplností.“

Výstavu doplní doprovodný program. Pro víkendové návštěvníky Berlína jsou připraveny přednášky, vystoupí  zde světoznámý architekt David Chipperfield či vnuk britské královny, hrabě ze Snowdon, který je čestným předsedou Christie´s.

Výstava bude otevřena veřejnosti zdarma.

www.czechcentres.cz

Místo konání:

Galerie Českého centra Berlín, Wilhelmstraße 44, vchod Mohrenstraße

27. 4. 2018 -  29. 4. 2018

Otevírací doba:

PÁ 11.00–21.00

SO-NE 11:00-18:00