V Humpolci zahájí svůj provoz centrum umění 8smička

10. 4. 2018ČTK Infoservis

Nová zóna pro umění 8smička, která vznikla díky stejnojmennému nadačnímu fondu z bývalé textilní továrny v Humpolci, se poprvé otevře veřejnosti 18. dubna v 18:00. Lidé si budou moci prohlédnout opravený areál, depozitář i knihkupectví, ale především rozsáhlou výstavu Pocta suknu: Textil v kontextu umění. Motivem bylo mimo jiné ukázat, že je možné vytvořit fungující instituci, která se bude věnovat zprostředkování umění a rozvoji místní komunity, i mimo velké město, řekla výkonná ředitelka Marcela Straková.

Zařízení má ambici nabízet každoročně tři velké výstavy moderního a současného umění, které do Humpolce přivedou turisty. Zároveň chce v pravidelných akcích oslovit i místní obyvatele a pomocí vzdělávacích programů spjatých s aktuální výstavou také školy všech stupňů.

"V programech pro veřejnost budeme sázet na pravidelnost. Každou sobotu budou rodinné výtvarné dílny. Jeden pátek v měsíci budou filmové projekce a první středu v měsíci budou programy cílené na místní komunitu inspirované uměním a architekturou, programy doplní odborné přednášky a komentované prohlídky," řekla Straková.

Výstava Pocta suknu: Textil v kontextu umění bude přístupná do 12. srpna. Podle Strakové bude rozsáhlejší než další plánované výstavy. Instalována bude i mimo hlavní výstavní sál v přízemí, který má přibližně 1000 čtverečních metrů. Návštěvníci se na ní seznámí s díly více než 80 autorů od klasiků, jako byl František Drtikol nebo Josef Sudek, přes Františka Skálu a Milana Knížáka až po současné umělce, jako je třeba Markéta Othová, Roman Štětina nebo Radek Brousil a mnoho dalších.

Na výstavě spolupracuje řada institucí, bez kterých jako zapůjčitelů by nebylo možné tak rozsáhlou výstavu na jednom místě prezentovat, uvedla Straková. Kromě takzvané velevernisáže plánuje 8smička ještě druhou vernisáž, která bude rodinná, naplánovaná je na 21. dubna na 14:00 a bude zároveň prvním představením programů pro rodinu, řekla Straková. K výstavě mapující textil v umění za poslední století vyjde také obsáhlý katalog.

Zóna s celkovou rozlohou kolem 3000 metrů čtverečních vznikla v Kamarytově ulici u městského parku Stromovka. Někdejší továrna na vlněné látky Karla Trnky se po roce 1948, stejně jako jiné místní textilky, stala součástí národního podniku Sukno. Tehdy dostala pořadové číslo 08. Do roku 1989 v ní byla přádelna. Rekonstrukce třípodlažní budovy začala v listopadu 2016. Od 19. dubna bude mít otevřeno vždy od středy do neděle. Vstupné do 8smičky bude osm korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK