Magistrát bude jednat s Prahou 1 o ateliéru Wichterlové

10. 4. 2018ČTK Infoservis

Magistrát požádá Prahu 1, aby schválila rozdělení pozemku na Újezdě, na kterém je ateliér sochařky Hany Wichterlové. Poté chce Praha pozemek s ateliérem získat od městské části do své správy, aby mohla ateliér meziválečné sochařky zpřístupnit veřejnosti. Rozdělení a převod pozemku však musí nejprve schválit městská část. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

"Magistrát nás předem s materiálem, který dnes schválila rada, neseznámil. Praha 1 je nicméně v otázce ateliéru Hany Wichterlové připravena jednat o konkrétních krocích," sdělila ČTK tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

V případě, že by Praha 1 schválila rozdělení pozemku, bude nutné vyřešit také přístup do ateliéru. Existují dvě varianty, a to přístup od Petřínských sadů přes hřiště, nebo vstup přes dům z Újezdu, který má ve správě Praha 1. Dům na adrese Újezd 23 je nyní nevyužívaný a Praha 1 donedávna uvažovala o jeho prodeji. Magistrát by byl v případě vchodu přes dům závislý na souhlasu majítele, proto upřednostňuje vstup přes hřiště. Musí se ale sladit jeho provozu s otevírací dobou ateliéru.

Hlavní město chce ateliér otevřít veřejnosti, což si přeje i rodina sochařky. V zahradním domku, který v současné době chátrá, chce zřídit kavárnu a neformální galerii, ve které by byla i díla Wichterlové. Ateliér by měla po spravovat Galerie hlavního města. Vyžaduje rekonstrukci, která by podle odhadu stála 6,3 milionu korun. Roční náklady na provoz jsou kolem 400.000 korun.

Pokud bude pozemek s ateliérem ve správě hlavního města a okolní pozemky zůstanou Praze 1, bude záležet na přístupu radnice městské části, zda zachová okolní zahradu, která dotváří genius loci. Rodina sochařky, které je připravena Galerii hlavního města věnovat umělecké předměty a vybavení ateliéru, si přeje citlivou a důstojnou obnovu ateliéru i přilehlé zahrady.

Hana Wichterlová patřila mezi nejvýznamnější meziválečné sochaře. Nyní chátrající malostranský ateliér a přilehlá zahrada patřily mezi oblíbená místa setkávání českých umělců a intelektuálů. Sochařka v ateliéru v roce 1990 zemřela. Její bratr byl chemik Otto Wichterle, který vynalezl kontaktní čočky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK