Plzeň připravuje restaurování renesančního mariánského sloupu

21. 3. 2018ČTK Infoservis

Plzeň připravuje restaurování památkově chráněného renesančního mariánského sloupu v severozápadním rohu hlavního náměstí. Sloup nechala postavit městská rada jako poděkování za konec morové epidemie, dokončen byl v roce 1681, i přes řadu oprav obnov je nyní na řadě míst poškozený. Až do konce dubna ho proto budou podrobně zkoumat odborníci. Připraví restaurátorský záměr, který se stane podkladem pro výběrové řízení, řekla dnes ČTK Ilona Pelíšková z příspěvkové organizace Správa veřejného statku města Plzně.

"Vzhledem k tomu, že oprava bude nákladná a odhaduje se přibližně na dva miliony korun, bude rozložena do dvou až tří let. Začít by se mělo v příštím roce. Jako první se bude zřejmě restaurovat sloup spolu s hlavicí a sochou Madony," popsala Pelíšková. V další etapě přijde na řadu další sochařská výzdoba a nakonec balustráda a schodiště. Sloup byl v uplynulých stoletích mnohokrát opravován a restaurován, například v letech 1814, 1856, 1874, 1890, 1931, 1946, 1964, 1985-1987. Poslední, pouze konzervační, zásah se uskutečnil v roce 2006. Ve zbývajících třech rozích obdélníkového náměstí jsou od roku 2010 umístěny moderní zlacené kašny.

"Význam sloupu, na jehož tvorbě se podíleli převážně místní umělci a řemeslníci, je vzhledem k poměrně rané době vzniku i vzhledem k jeho bohaté historii spjaté s dějinami města značný a přesahuje hranice regionu," uvedl Viktor Kovařík z Národního památkového ústavu. Původní sochařská výzdoba sloupu pochází z dílny místního sochaře Kristiána Widemanna. Zahrnovala sochy patrona města svatého Bartoloměje, českého zemského patrona svatého Václava, patrona proti nebezpečí ohně svatého Floriána, patrona proti morovým ranám svatého Rocha a svaté Rozálie Palermské, další dobově oblíbené protimorové patronky. Na vrcholu sloupu je replika Plzeňské madony, tedy opukové sochy Panny Marie s Ježíškem ze 14. století, která je na hlavním oltáři sousední katedrály sv. Bartoloměje. Původní sochařskou výzdobu doplnily v roce 1714 po další vlně moru sochy sv. Františka Xaverského, sv. Petra z Alkantary a sv. Barbory.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK