Rada Státního fondu kultury se ze dvou třetin obměnila

15. 3. 2018ČTK Infoservis

Radu Státního fondu kultury, který vznikl v roce 1992 s cílem podporovat umění, Sněmovna ze dvou třetin obměnila. Vyplývá to z informací ČTK. V radě zůstali básník a divadelní režisér Miloš Horanský nebo písničkář a překladatel Jiří Dědeček. Mezi nováčky patří hudebník a skladatel Jan P. Muchow, dramatik René Levínský a historička umění Terezie Nekvindová.

Sněmovna v radě podle výsledků tajné volby, které získala ČTK, obsadila 12 ze 13 míst. O zbývajícím bude moci rozhodnout příští týden. Poslanci budou volit mezi předsedou Svazu knihovníků a informačních pracovníků Romanem Giebischem a architektem Jiřím Mergerem, který členem rady fondu dosud je. Rada v obměněném složení začne pracovat počátkem dubna.

V radě končí její předseda Rudolf Adler i místopředsedkyně Doubravka Svobodová, nová rada bude muse v dubnu zvolit jejich nástupce. Šanci mají dosavadní členové rady Stanislav Doubrava nebo ředitel Muzea Mladoboleslavska Luděk Beneš, stejně jako manažer uměleckého plánování festivalu Dvořákova Praha Radek Křižanovský nebo bývalý ředitel Národního památkového ústavu Aleš Krejčů jako noví členové.

Státní fond kultury vznikl v roce 1992, aby rozděloval na podporu umění peníze, má být významným a doplňkovým zdrojem podpory kulturních projektů. Fond pro letošní rok rozhodl podle svého webu o dotacích pro 345 projektů od festivalů přes výstavy po vydávání uměleckých časopisů nebo knih. Celkem mezi ně rozdělil více než 24 milionů korun. Nové žádosti pro letošní rok nepřijímá.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK