Mnichovská výstava připomíná šperkařské sympozium v Jablonci

11. 3. 2018ČTK Infoservis

V Mnichově se tento víkend návštěvníkům otevírá výstava připomínající 50. výročí mezinárodního sympozia šperkařů, kteří se v roce 1968 sešli v Jablonci nad Nisou. Představí na 70 děl, která tehdy umělci z východní a západní Evropy vytvořili. Jsou mezi nimi i nezvyklé a experimentální kusy ze stříbra v kombinaci se sklem, břidlicí a polodrahokamy.

"Díky pražskému jaru se v roce 1968 na pozvání uměleckého spolku v severočeském Jablonci nad Nisou poprvé sešli umělci vyrábějící šperky z Východu a Západu," přibližuje mnichovská Pinakotéka moderny tehdejší sympozium, kterého se zúčastnili umělci z Československa, Ruska, Itálie, Rumunska, Švýcarska, Polska nebo Rakouska.

Na sedm desítek šperků, které během čtyřtýdenního mezinárodního setkání před 50 lety vytvořili, mají nyní do 3. června možnost spatřit návštěvníci bavorské metropole. Z ní výstava poputuje do Berlína a posléze do Severočeského muzea v Liberci.

Vstupné do Pinakotéky moderny, která pod jednou střechou soustřeďuje pozoruhodné sbírky moderního malířství, grafiky, užitého umění a architektury 20. a 21. století, vyjde na deset eur (255 Kč).

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK