Na památky pražské arcidiecéze letos EU přispěje čtvrt miliardou

18. 1. 2018ČTK Infoservis

Do opravy církevních památek v gesci pražské arcidiecéze letos půjde zhruba čtvrt miliardy korun z evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Klíčovou investicí je projekt obnovy baziliky Nanebevzetí Panny Marie a přilehlých objektů ve Staré Boleslavi u Prahy a také rekonstrukce Sázavského kláštera. ČTK to dnes řekl na veletrzích cestovního ruchu v Brně generální vikář pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer.

"Zatím máme potvrzených zhruba 250 milionů korun, plus počítáme, že ještě dalších 100 milionů dostaneme na druhou etapu opravy baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi," uvedl Wasserbauer.

Projekt ve Staré Boleslavi získal zatím 99 milionů korun. Jeho součástí je i rekonstrukce bývalé kaple svatého Benedikta, přilehlá zahrada a bývalý domek kostelníka. Cílem je obnova a oživení památek ve Staré Boleslavi a jejich následné využití pro kulturní, vzdělávací a duchovní služby. Hlavním tématem má být zdůraznění staroboleslavského areálu jako místa, kde se rodily česká státnost a křesťanství v českých zemích.

Zhruba stomilionovou podporu získal i projekt obnovy svatoprokopského poutního areálu na Sázavě. Z IROP dostane projekt 101 milionů korun, stát pak ze svého rozpočtu přispěje dalšími 12 miliony. Podle plánů má být obnoven kostel svatého Prokopa, který je ústřední budovou areálu Sázavského kláštera. Zachráněno bude také torzo gotického trojlodí s věží a zrekonstruována fara. Součástí projektu je i revitalizace přilehlé zahrady. Plány na obnovu areálu mají zvýšit jeho atraktivitu a přilákat více návštěvníků.

"Menší investicí je dokončení oprav a restaurování katedrály sv. Bartoloměje v Kolíně, kde je úzká spolupráce s městem, které také získalo dotace na opravu okolí katedrály," uvedl Wasserbauer. Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je významnou gotickou sakrální stavbou. Vybudován byl ve druhé polovině 13. století, ze kterého se dochovalo trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží. Ve 14. století Petr Parléř postavil nový, vysoký, katedrální chór s věncem kaplí. Na začátku 16. století byla přistavěna zvonice.

Podle Wasserbauera má církev s podobnými projekty dobré zkušenosti i z minulosti, kdy za zhruba 200 milionů dotací opravila poutní areál Svaté Hory u Příbrami. "Bez dotací bychom opravy v takovém rozsahu nemohli udělat, dělalo by se jen to, co je nejnutnější. Nejde jen o záchranu památky, ale i o rozvoj těchto míst. Budují se věci, které mají podporovat turistický ruch," dodal Wasserbauer.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK