Nárok církve na obraz Petra Brandla neuznán

12. 12. 2017ČTK Infoservis

Římskokatolická farnost v Holohlavech na Královéhradecku se v soudním sporu o vlastnictví vzácného barokního obrazu Petra Brandla z kaple ve Smiřicích neodvolala. Pravomocně tak platí rozsudek Okresního soudu v Hradci Králové, který v říjnu žalobu církve o obraz zamítl. ČTK to dnes řekl právní zástupce farnosti Stanislav Hykyš. Obraz Klanění Tří králů, který je od roku 2005 národní kulturní památkou a jeho hodnota se odhaduje na desítky milionů korun, tak zůstává městu Smiřice, jemuž patří i kaple.

Farnost u soudu tvrdila, že vlastnictví obrazu na ni přešlo v letech 1949 až 1950, kdy nad kaplí skončil patronát tehdejších státních statků. Předložila materiály, podle nichž církev památku v minulosti na své náklady opravovala či obraz státu půjčovala. V roce 1968 zápisem z jednání státních orgánů a smlouvou o výpůjčce byla farnost podle Hykyše uznána za vlastníka. Podle soudu však farnost předloženými důkazy neprokázala, že by měla na obraz nárok. Žaloba, která směřovala na město a stát, nebyla podle soudu podána důvodně.

"Proti rozsudku jsme se neodvolali, protože podle komunistického práva, o který se rozsudek opírá, nebylo možné, aby církev nabyla vlastnictví proti státu vydržením. A nedohledali jsme další listiny z doby před rokem 1968," řekl ČTK Hykyš.

Podle soudu obraz není původním církevním majetkem. "Vlastnila ho panovnická rodina, pak přešlo vlastnictví na československý stát a v roce 1991 přešel obraz do vlastnictví obce," uvedla v říjnu soudkyně. Zamítla i argument, že farnost obraz takzvaně vydržela.

Město rozhodnutí soudu uvítalo. "Jsem rád, že fakta zvítězila nad fabulacemi a pravda nad lží," řekl v říjnu starosta Smiřic Luboš Tuzar (Volba pro Smiřice). Obraz podle Tuzara vlastnicky prošel, spolu s kaplí a panstvím, řadou šlechtických rodů a pak přešel po roce 1918 na stát, který kapli i obraz později převedl na město. V odsvěcené kapli, která je národní kulturní památkou od roku 1995, se konají například koncerty či svatby.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK