Restaurátoři v Litomyšli opravují malby v Očistcové kapli

6. 12. 2017ČTK Infoservis

Litomyšlská radnice nechává restaurovat takzvanou Očistcovou kapli v budově piaristické koleje. Do konce září 2018 odborníci vyčistí zhruba 50 metrů čtverečních maleb. Kaple se opravovala už v minulosti, náklady nyní přesáhnou 400.000 korun, polovinu zaplatí Pardubický kraj, řekl dnes novinářům místostarosta Josef Janeček (ODS).

"Od roku 1732, kdy kaple vznikla, prošla nejrůznějšími zásahy. Naposledy se tam zaváděla elektřina v roce 1933, potom z toho komunisti měli sklady zeleniny a podobně," uvedl Janeček.

Původní malby jsou překryty několika pozdějšími vrstvami. V novodobé historii se restaurátoři kapli věnovali v letech 2003 až 2004 a 2007 až 2008. Nyní se počítá s komplexní opravou dosud nerestaurovaných maleb na severozápadní stěně kaple a souvisejících okenních a dveřních špaletách, na jihovýchodní stěně a stěně jihozápadní s dveřní špaletou směrem do kostela.

Kaple zvaná někdy i Očistec patří k piaristickému kostelu a těsně přiléhá k západnímu křídlu budovy piaristické koleje, z níž je také možné do kaple vstoupit. Je ojedinělou památkou spojenou s rozvojem takzvaného Dušičkového kultu v 17. a 18. stol. Byla dostavěna a vysvěcena na podzim roku 1732. Vznikla pro účely mší za zemřelé a modliteb za jejich duše, které měly ukrátit jejich čas strávený v očistci.

Tento účel vyžadoval odpovídající prostředí, které mělo v člověku vzbuzovat respekt, pokoru, zároveň ale i víru a naději. Na stěnách se rozehrávalo divadlo, které mělo své diváky poučit o hříchu a trestu, marnosti a konečnosti lidského bytí. Směrem vzhůru však výjevy nabývaly na naději a na barevnosti. Výzdoba tvořila kulisu vlastního kázání, účelem bylo vyvolat ve věřících sebereflexi, umocnit prožitek z církevního obřadu.

Nástěnné malby vyobrazují architektonické výjevy, které jsou značně poznamenané stářím - zbořené zdi, zazděné brány, schodiště, na které již kvůli rozkladu nelze vstoupit. Zničenou architekturou prorůstají popínavé rostliny. Směrem vzhůru se před divákem objevují konkrétní biblické statě. Výjevy jsou umístěny do pěti lunet, které vyprávějí o naději na spásu, kterou duše v očistci mají. Zachycena je prosba o světlo, sbírka pro padlé vojáky, naděje, kterou přináší archanděl Michael, ale i zvěstování naplnění času v očistci. Jedním z nejdůležitějších témat, které se objevují, je modlitba přátel a pozůstalých za zemřelé a jejich duše, která přináší naději k jejich brzkému vykoupení.

Zdroj: Pavel Dosoudil, ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK