TZ: Jan Činčera

Jan Činčera / Ayersova skála a jiné objekty / Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem / Roudnice nad Labem / 7. 12. 2017 – 14. 1. 2018

Jan Činčera: Ayersova skála a jiné objekty

7. 12. 2017 – 14. 1. 2018

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

vernisáž: 7. 12. 2017 v 17:00

kurátorka: Petra Mazáčová

Jméno Jan Činčera (*1961) není třeba ve světě obalového designu nijak zvlášť představovat. V roce 1980 absolvoval Střední průmyslovou školu grafickou, obor Obalová technika a zpracování papíru. Předtím, než se svou manželkou Zorou založil designové Studio Činčera, působil mezi roky 1989–1994 na pražské Akademii výtvarných umění jako asistent v Atelieru konceptuálních tendencí Miloše Šejna. Jeho práce patří právem k absolutní špičce na poli papírového produktového designu. O  papíru nepřemýšlí pouze jako o materiálu, z něhož je zhotoven koncový produkt, nýbrž jako o matérii, jež neustále překvapuje velkou škálou svých vlastností: hladkostí, křehkostí, tvárností a zároveň jasným definováním tvaru, striktní geometrií a ostrostí hran. Ve své práci neustále osciluje mezi precizností zhotoveného produktového designu a estetickým imperativem volné umělecké tvorby. Za zásadní považuje Jan Činčera v souvislosti s formováním svého postoje k papíru jakožto uměleckému materiálu setkání s Jiřím Hynkem Kocmanem (*1947) – výraznou osobností českého výtvarného umění zaměřeného na práci s papírem, s nímž udržuje přátelské vztahy od roku 1983.

Hlavním prvkem výstavy Jana Činčery je objekt Ayersova skála (1987), zhotovený z barevného papíru pojeného pomocí papírmašé. Tato práce, vytvořená v době, kdy se autor intenzivně zabýval otázkou možnosti využít papír ve volné umělecké tvorbě, nám otevírá příběh o pouti plné hledání vztahových souvislostí mezi volným a užitým uměním, mezi touhou po sebevyjádření, ale i po čisté vizuální podobě.

Výstava Jan Činčera: Ayersova skála a jiné objekty je součástí volného cyklu Užité umění, v němž Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem představuje významné osobnosti českého designu a uměleckořemeslné tvorby.

Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury ČR.