Medek odmítl nabídku stát se ministrem kultury

2. 11. 2017ČTK Infoservis

Rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, hudební skladatel Ivo Medek, odmítl nabídku stát se ministrem kultury v menšinové vládě, kterou sestavuje předseda ANO Andrej Babiš. Důvody jsou osobní, rodinné i profesní, řekl ČTK Medek, jenž je na konci druhého funkčního období v čele akademie.

Medek má malé dítě, nechce se stěhovat do Prahy. "Nehodlám také zastavit svou uměleckou a pedagogickou činnost, opustit svoje studenty," uvedl Medek, kterému je 61 let a patří k předním českým skladatelům, publicistům i organizátorům hudebního života.

Babiše jednáním o sestavení vlády v úterý pověřil prezident Miloš Zeman. Ve středu šéf ANO uvedl, že má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v kabinetu a stále hledá odborníky mimo jiné na ministerstva průmyslu, kultury a školství.

Nabídku řídit školství obdržel a odmítl rektor další z brněnských vysokých škol, Mikuláš Bek z Masarykovy univerzity. Podle Respektu Bek navrhl Babišovi jménem všech rektorů, aby se ministrem školství stal současný náměstek na ministerstvu Robert Plaga, který měl doposud na starosti řízení vysokých škol.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK