TZ: Učebny Barbory Klímové aneb Jak hravě uvést studenty do konceptuálního umění

30. 10. 2017Artalk Infoservis

Učebny Barbory Klímové aneb Jak hravě uvést studenty do konceptuálního umění / Gymnázium Jana Patočky / Praha / od 30. 10. 2017

V rámci projektu Učebny 2017 měli studenti Gymnázia Jana Potočky jedinečnou možnost spolupracovat s laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého a vytvořit spolu s ní dílo, jehož vernisáž se uskuteční 30. října od 16:30 v budově gymnázia.

Učebny jsou již třetím rokem probíhající projekt spolku ARTEDU, díky kterému vznikají třikrát do roka na středních neuměleckých školách díla českých renomovaných umělců, jejichž spoluautory jsou právě studenti. Po dobu několika týdnů se s umělcem schází, pracují s ním a celý proces je završen veřejnou vernisáží. V minulosti se na projektu podíleli například Jiří David, Michael Rittstein nebo Veronika Bromová.

Výtvarnice a performerka Barbora Klímová přistupuje k tvorbě velmi neobvyklým způsobem, a to nejen formátem, ale i způsobem, kterým se vyjadřuje. V roce 2006 získala Cenu Jindřicha Chalupeckého za performativní projekt Replaced – Brno – 2006. Její práce se studenty gymnázia je rovněž konceptuálního rázu. Studenti dostali hned několik úkolů, na kterých pracují do poslední chvíle před vernisáží. Školou putuje diktafon a na něj se zaznamenává „Poetická vlna“, kde se využívá fantazie a asociativnost studentů. Spolu s diktafonem si studenti předávají i arch, kde se učí vzájemně své podpisy. Jedním z dalších úkolů bylo, vymyslet si nějakou činnost, kterou studenti mohou opakovat celý den, každou hodinu a nějakým způsobem onu činnost zaznamenat.  Výsledek všech úkolů bude ke zhlédnutí v podobě instalace v pondělí 30. října v budově školy. Průběh tvorby je zaznamenán na video, které bude součástí instalace.

"Bylo pro mě jako pro pedagoga i autora velmi zajímavé spolupracovat s Barborou Klímovou, jejíž přístup je velmi konceptuální. Není snadné podobný typ umění přiblížit studentům, ostatně i pro mnohé dospělé je celkem novinkou a to přestože doopravdy žádnou novinkou není. Myslím ale, že Báře Klímové se to přiblížení podařilo," konstatuje vedoucí projektu Učebny Zdenka Švadlenková z ARTEDU, která sleduje práci studentů od seznamování s umělcem až po dernisáž. K Učebnám samotným ještě doplňuje svůj postřeh: „Pro projekt Učebny je typické to, že sice vznikající díla jasně odráží charakter umělce, který je zde v roli mistra, ale autorem není nikdy jen on sám."

Vernisáž proběhne 30. 10. 2017 od 16:30 na Gymnáziu Jana Patočky

Více informací: www.artedu.cz