Návrat barokního sousoší na Karlův most

30. 10. 2017ČTK Infoservis

Kopii barokního sousoší sv. Františka Borgiáše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa umístí v úterý brzy ráno na Karlův most zástupci Galerie hlavního města Prahy. Galerie je správcem veřejné plastiky v Praze. Sousoší se na most vrátí po pěti letech, originál je ale umístěn, jako je tomu i v případě dalších pískovcových historických plastik, v depozitáři. Později má být restaurován. Na Karlův most bude osazena kopie z dílny sochaře a restaurátora Jiřího Kačera.

V úterý ráno se do středu sousoší umístí postava světce v nadživotní velikosti. Následující dva týdny ještě budou restaurátoři dělat dokončovací práce, retuše a závěrečnou konzervaci.

Sousoší sv. Františka Borgiáše vytvořil na sedmý polopilíř od Staroměstské mostecké věže Brokoff v roce 1710. František Borgiáš, po smrti své ženy a zajištění osmi dětí, se ve svých 40 letech vzdal všeho majetku a vstoupil do jezuitského řádu. Pro jezuitský řád je jedním z nejvíce uctívaných řádových světců.

Ve středu sousoší je zobrazen jako stojící muž středního věku v řádovém rouchu s gestem pokory, vpravo vedle světce stojí anděl a drží obraz s reliéfem monstrance, vlevo je sedící anděl s reliéfem Panny Marie s Ježíškem. Na bohatě sochařsky propracovaném podstavci se nachází světcovy atributy, odznaky jeho církevních i světských hodností a lebka, která připomíná pomíjivost pozemské krásy.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK