Top5týdne 31. 1. 2017

Osobnost roku a Cena kritiky za mladou malbu; protesty proti bourání Transgasu; cena Artes Mundi pro Johna Akomfraha; Design of the Year 2016 a nominace na Czech Grand Design; polské muzeum 2. světové války v Gdaňsku.

1/ Osobnost roku a Cena kritiky za mladou malbu

Ocenění Osobnost roku za nejvýznamnější umělecký počin v roce 2016 získala Anna Hulačová. Odborná porota ocenila její prezentaci na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého a několik menších výstav, například v Galerii etc. V pražské Galerii kritiků začala desátá finálová výstava Ceny kritiků za mladou malbu. Laureátem Ceny se stal Tomáš Predka, na dalších příčkách se umístili Roman Výborný a Gabriela Těthalová.

2/ Protesty proti bourání Transgasu

Ministerstvo kultury neprohlásilo pražský Transgas kulturní památkou, souboru pozoruhodných brutalistních budov proto hrozí demolice. Na místě komplexu by pak měla vyrůst běžná kancelářská budova. Proti rozhodnutí ministerstva se ohradila celá řada odborníků například vedoucí kateder dějin umění českých vysokých škol napsali ministru Danielu Hermanovi otevřený dopis, už dříve vznikla proti demolici petice a nesouhlas vyjádřil i spoluautor projektu Transgasu, architekt Václav Aulický.

3/ Cena Artes Mundi pro Johna Akomfraha

Britské ocenění Artes Mundi, udělované jednou za dva roky současným umělcům, kteří se zabývají politickými a společenskými tématy, získal John Akomfrah. Cenu obdržel za video Auto Da Fé, které reflektuje problematiku migrace a uprchlíků napříč staletími. Dalšími nominovanými byli Lamia Joreige, Bedwyr Williams, Amy Franceschini a Nástio Mosquito.

4/ Design of the Year 2016 a nominace na Czech Grand Design

Ikea domek pro uprchlíky Better Shelter obdržel cenu Design of the Year pro rok 2016. Domek, jehož cena je 1,250 dolarů, tvoří kovová konstrukce vyplněná plastovými deskami. Po dožití výplní je pak možné pevný kovový základ pokrýt jinými, v místě dostupnými materiály. České ceny pro designéry Czech Grand Design znají letošní nominované, celkem je jich 116 a ceny si rozdělí v 11 kategoriích. Nově byla zařazena cena pro ilustrátora roku.

5/ Polské muzeum 2. světové války v Gdaňsku

Polské ministerstvo kultury navrhlo spojení Muzea 2. světové války v Gdaňsku a Muzea Westerplatte, které je zaměřeno na první bitvu 2. světové války a obranu Poláků. Muzeum 2. světové války vzniká od roku 2008 a v lednu mělo otevřít své expozice návštěvníkům. Vedení muzea se proti návrhu ministerstva ohradilo, protože by kvůli sloučení bylo nuceno změnit koncepci připravené expozice, kterou ministr kultury kritizoval. Spor o sloučení muzeí se dostal až k soudu, který dle aktuálního rozhodnutí spojování muzeí pozastavil.


1/ Anna Hulačová, CJCH, foto Peter Fabo 2/ Transgas 3/ tábor Kara Tepe na ostrově Lesbos, foto Better Shelter 5/ Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, wikipedia.commons, Artur Andrzej

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.