22. a 23. 11. 2016 / Jak přežít v post-digitální době. Udržitelný design & Experimentální večeře / přednášky a workshop
16. 11. 2016Infoservis
Mandy den Elzen a Chloé Rutzerveld / Jak přežít v post-digitální době. Udržitelný design & Experimentální večeře / PRAHA/Fórum pro architekturu a média / Brno / 22. a 23. 11. 2016
První ze série vzdělávacích akcí JAK PŘEŽÍT V POST-DIGITÁLNÍ DOBĚ se zaměří na kritickou reflexi života a kultury v prostředí nových technologií. Postupně představené mezioborové koncepty mají potenciál řešit mnohé problémy současných a budoucích měst jako např. udržitelnost v architektuře, městské pěstovaní, produkce odpadu nebo plýtvání jídlem za použití nových technologických možností. Místo jednostraně deklarovaného technooptimizmu se však v těchto konceptech potkávame i s návratem k původním materiálům a řešením, které byly využívané již v minulosti.
První ze série akcí, které proběhnou ve dnech 22. - 23. 11. 2016 v kulturním prostoru PRAHA/Fórum pro architekturu a média, budou přednášky a workshop pod vedením holandských umělkyň a designérek Mandy den Elzen a Chloé Rutzerveld věnované tématům udržitelného rozvoje, použití nových materiálů a konceptům přípravy jídla budoucnosti.
22. 11. - 23. 11. 2016
JAK PŘEŽÍT 001: Udržitelný design & Experimentální večeře / Přednášky a workshop / Chloé Rutzerveld & Mandy Den Elzen (NL)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
PROGRAM
22. 11. 2016, 18:00
Udržitelný design / přednášky
PRAHA/Fórum pro architekturu a média
Chloé Rutzerveld je kritická designérka, která se zaměřuje především na jídlo a futuristické koncepty související s produkcí a konzumací. Fascinuje ji jedinečný vztah člověka a jídla. Stojí za oceňovaným projektem "Edible Growth", kde s využitím technologie 3D tisku vyvinula jedlý samorostoucí ekosystém. http://www.chloerutzerveld.com/
Mandy Den Elzen se ve své designérské práci zaměřuje především na organický materiál a stírá tak hranice mezi vědou, uměním a fashion designem. Snaží se přijít na to, odkud různé materiály pocházejí, jak jsou zpracovávané a proč si lidé vytváří odstup mezi produktem a jeho materiálem. Ve svém výzkumu se v současné době soustředí na zvířecí kůži a na opomíjené části zvířat, pro které nachází nové využití ve svojí umělecké tvorbě a vývoji nových druhů textílií.
23. 11. 2016, 18:00
Workshop & Tasting / Experimentální večeře
PRAHA/Fórum pro architekturu a média
Chloé Rutzerveld: Future Food Concepts /// STROOOP
STROOOP je nejnovější projekt konceptuální designérky jídla budoucnosti, Chloé Rutzerveld, který je akutálně prezentován na letošním Dutch Design Week v Eindhovenu.
Během workshopu se s Chloé podíváme na nové inovativní využití nadbytečných částí zeleniny, a na to, jak je udělat znovu užitečnými (a jedlými). Zpracujeme zbytky rostlinného původu a vyrobíme první (ne)typickou holandskou oplatku STROOOPwafel z odpadu.
Chloé tak ve svém projektu oživuje známý holandský produkt a pozměňuje ho v kritický objekt, kterí naráží na problémy průmyslového zpracování zeleniny.
Workshop trvá 2,5 hodiny a po jeho skončení následuje společné stolování účastníků workshopu. Vyrobené vafle jsou bezlepkové a bez alergenů. V ceně poplatku za workshop je kromě lektorského výkladu a vedení, také materiál, ze kterého si vyrobíte vlastní jídlo, společná večeře a možná si něco odnesete i domů.
Registrace: prahavbrne@gmail.com
Více info k akci a workshopu:
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/351683288518248/
WEB: http://prahavbrne.cz/?p=2764
Akce je součastí projektu Dutch Model sdružení 4AM a vzniká i díky laskavé podpoře Velvyslanectví Nizozemského království v Praze.