TZ: Filip Beránek

Filip Beránek / Suggested Post / Galerie Mimochodem / Praha / 3. 11. 2016 – 31. 3. 2017

Filip Beránek: Suggested Post

Galerie Mimochodem

Palackého náměstí, Praha 2

3. 11. 2016 – 31. 3. 2017

vernisáž 2. 11. 2016 od 19 hodin

Nonstop galerie Mimochodem se od roku 2012 snaží oživit prostory podchodu do stanice metra B z Palackého náměstí a prezentovat kolemjdoucím práci mladých českých umělců. Poslední letošní výstavou je prezentace Filipa Beránka nazvaná Suggested Post.

Název výstavy odkazuje k tendenci Facebooku (ale i jiných nadnárodních firem) sbírat data o uživatelích internetu a zakládat na nich personalizovanou reklamu. V hledáčku Beránkova zájmu jsou právě digitální média, internet, ale také současná filozofie nahlížená skrz optiku digitálního světa.

Těmito tématy se Filip Beránek podrobně zabýval už ve své diplomové práci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Nazval ji „I Miss My Pre-Internet Brain“ a název sám výstižně naznačuje zaměření projektu. Zatímco umělec tvrdí, že postrádá svůj „předinternetový mozek“, jeho současný zájem je napínán směrem k postinternetovému umění a společnosti obecně.

Beránkova fotografická tvorba je angažovaná a kritická. Reflektuje zavedené fotografické postupy a formy, které jsou často zneužívány jako snadná cesta k efektnímu výsledku. Podle něj se médium fotografie na počátku 21. století ocitlo v situaci, kdy sice využívá technologické výdobytky digitálního věku, ale pracuje s nimi způsobem stále ukotveným v době svého vzniku. Autor sám se oproti tomu snaží hledat nové formy obrazu, které by lépe a pravdivěji odpovídaly situaci postinternetové společnosti.

Filip Beránek absolvoval studium na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a v Ateliéru reklamní fotografie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Má za sebou stáže v Nizozemsku a v Belgii a celou řadu samostatných výstav a prezentací.

Vernisáž proběhne ve středu 2. 11. 2016 od 19.00. Výstava potrvá do 31. 3. 2017. Kurátorkami galerie Mimochodem jsou Štěpánka Drchalová, Veronika Rollová a Tereza Vernerová Volná. Logo vytvořili Helena Jiskrová a Tomáš Cikán. Projekt byl podpořen Magistrátem hlavního města Prahy. Partnery projektu jsou Sprinter-studio, Dobrý cider, Blackdog Cantina a Domov sociálních služeb Vlašská.