TZ: Amie Siegel

Amie Siegel / Galerie VIPER / Praha / 6. 10. - 19. 11. 2016

Galerie VIPER s potěšením uvádí první samostatnou výstavu americké umělkyně Amie Siegel v České republice. Výstava se skládá ze dvou novějších videoprojekcí: The Architects (2014) a Quarry (2015).

Tvorba Amie Siegel se pohybuje mezi hraným filmem, videem, instalací a fotografií. Její témata oscilují často mezi fikcí a dokumentem, mezi filmovým dílem a výtvarným uměním. Důležitým tématem a pojítkem mnoha děl Amie Siegel je její kontinuální zájem o architekturu, její uspořádání, prostor, hierarchii a vazby, které utváří. Architektura, její společenská a ekonomická role a moc, její význam a vztah k okolí, je také předmětem dvou videí prezentovaných na této výstavě.

Snímek The Architects (2014) zachycuje běžný pracovní den deseti velkých i menších architektonických studií v New Yorku. Vizuálně podmanivý rytmus kamery plující rozlehlými kancelářskými prostory odhaluje na základě hry s podobnostmi a rozdíly komplexní obraz sítě dnešních globálních architektonických firem, v nichž vznikají mnohé spekulativní a megalomanské projekty zaplavující naše města a vystavěné prostředí.

Ve druhém prezentovaném díle s názvem Quarry (2015) pak Amie Siegel sleduje cestu mramoru, symbolu přepychu a bohatsví, z původního místa v lomu do své finální destinace, kterou představují luxusní byty či kanceláře v mrakodrapech na Manhattanu. Dostáváme se do světa maket vzorových bytů pro majetnou klientelu, postavených v prodejních galeriích pro potřeby realitních kanceláří a developerů.

Oba filmy spojuje náhlédnutí do jakýchsi falešných světů současného architektonického průmyslu na pozadí světů reálných, jež nám však unikají. Videa Siegel tak vypovídají o stavu soudobé architektury více než kdejaká velkolepá architektonická přehlídka.

Amie Siegel (1974, Chicago, USA), známá hlavně svým dílem Provenance (2013), patří mezi nejvyhledávanější současné umělce. Její práce byla nedávno prezentována na samostatných výstavách v Metropolitním muzeu v New Yorku, dále ve Storefront for Art and Architecture, New York; Kunstmuseum Stuttgart; MAK, Vídeň; Temple Bar Gallery, Dublin; Museum Villa Stuck, Mnichov, nebo Simon Preston Gallery, New York. Zúčastnila se mnoha kolektivních výstav v prestižních institucích. Její videa a celovečerní filmy byly promítány na festivalech v Cannes, Berlíně, New Yorku nebo Torontu, v Muzeu moderního umění v New Yorku nebo v National Gallery of Art, Washington, D.C. Pro více informací navštivte http://amiesiegel.net/.

Celoroční výstavní program Galerie VIPER finančně podporují Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hlavního města Prahy a Městská část Praha 8.

Výstavu podpořili Velvyslanectví USA v České republice, Joinmusic, s.r.o., Etnetera Logicworks, s.r.o. a KS Textile Art.