TZ: AHOY! Glass Art

AHOY! Glass Art / České centrum Praha / Praha / 2.– 24. 9. 2016

AHOY! GLASS ART V CENTRU PRAHY

2. - 24. září 2016

Rytířská 31, Praha 1

Díla studentů z ateliéru Skla Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) budou k vidění v galerii Českých center v Rytířské ulici. Více než třicet originálních skleněných plastik má být vystaveno od 2. do 24. září 2016 v hlavním sále.  Další „skleněná“ výstava, kterou Česká centra organizují ve svých prostorách, přiblíží krásu umění i pohled mladých sklářů na vývoj tradičního řemesla.

UMĚNÍ SKLA NATŘIKRÁT

Tři na sebe volně navazující přehlídky s názvem AHOY! se od září do prosince představují v Praze a Jablonci nad Nisou. První část přináší tvorbu studentů a absolventů ateliéru skla UJEP vedeného Iljou Bílkem. Originály typické svou kreativitou i hravostí budou vystaveny od 2. 9. do 24. 9. 2016 v galerii Českých center v Rytířské. Druhá část věnovaná designu skla, se uskuteční hned na dvou místech, a to  v pražské galerii Glassimo

(16. 9. -  31. 12. 2016) a v Galerii N v Jablonci nad Nisou (12. 10. -  4. 11. 2016).

Ambicí přehlídky rozdělené do několika expozic je představit umění studentů. Vystavené exponáty mají plošný i prostorový charakter. Studenti se seznamují se základními výtvarnými principy prostřednictvím konkrétního uspořádání vzájemných vztahů elementů výtvarného díla. Na základě výtvarných zkušeností a dostupných prostředků, jaké nabízí současná společnost, autoři čerpají ze znalostí tradičního řemeslného zpracování skleněného materiálu a propojují jej s nejnovějšími technologiemi, používanými při výrobě. Vytvářejí sochařské objekty z taveného skla (Daniel Kinský), nechávají je v surové podobě se stopami procesu výroby (Štěpánka Fejfarová), případně sklo kombinují s kontrastními materiály (Luba Bakičová). Hledání vlastních uměleckých principů často provází experimenty a v některých případech autoři sklo zcela opouští. Aby vyjádřili své myšlenky, uchylují se k novým médiím (Martin Opl) či k formám akčního umění (Šárka Vačkářová) a objevují nové polohy skleněné hmoty, zasazené do překvapujících kontextů.

DÍKY ČESKÝM CENTRŮM FENOMÉN

Výstavy zaměřené na fenomén „české sklo a český design“ zapadají do celkové koncepce  Českých center. Poslední dobou se organizace čím dál tím více zaměřuje  na podporu kulturních a kreativních průmyslů. Konkrétně pomoc sklářskému průmyslu patří

k programovým prioritám Českých center.  Od začátku letošního roku se uskutečnila řada prestižních přehlídek v zahraničí z oblasti designu, které se neobešly bez českého zastoupení, například International Fashion Showcase ve Velké Británii, Milano Design Week v Itálii, Řez/Incision na Schmuck v Mnichově. Každý rok uskuteční Česká centra v celém světě stovky akcí, které propagují a posilují dobré jméno naší země za hranicemi. Výstavní prostory v Rytířské ulici hostily již řadu výstav připravených pro zahraniční prezentace. K nejzásadnějším úspěchům patří výstava o českém skle Brilliant by Design a HandMade Dreams o české bižuterii.

AHOY! Glass Art

Místo konání: České centrum Praha

Termín: 2.– 24. 9. 2016

Organizátoři: Česká centra,

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Koncepce: Soňa Dermeková, Martin Opl, Dana Zikmundová

Grafika: Martin Opl

…………………………………………………………………………………

Otevírací doba:

PO–PÁ: 11–18, SO: 11-17

VSTUP VOLNÝ

www.czechcentres.cz

www.glassusti.com

www.fud.ujep.cz