TZ: Soutěž „Máš umělecké střevo?” vyhráli studenti střední školy umění a designu a VOŠ z Brna

Soutěž „Máš umělecké střevo?” vyhráli studenti střední školy umění a designu a VOŠ z Brna / Moravská galerie v Brně / Brno / 20. 5. 2016

Soutěž „Máš umělecké střevo?” vyhráli studenti Střední školy umění a designu a VOŠ z Brna

V brněnské Moravské galerii se 20. května 2016 uskutečnilo sedmé finále soutěže „Máš umělecké střevo?”, která přibližuje současné výtvarné umění studentům středních škol. Do finále postoupilo celkem 26 projektů z celé České republiky. Projekty posuzovala odborná porota tvořená zástupci Moravské galerie, Národní galerie, Centra současného umění DOX, Galerie Rudolfinum a Ceny Jindřicha Chalupeckého. V čele poroty stála významná česká umělkyně Kateřina Šedá. Jako nejzajímavější projekt byla označena práce studentů Adama Smětáka a Viktorie Kačínové ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy z Brna. Na druhém a třetím místě skončily projekty studentů z Open Gate Gymnázia z Říčan – Babic a Gymnázia prof. Jana Patočky z Prahy.

Pro letošní sedmý ročník soutěže „Máš umělecké střevo?“ vybrali organizátoři soutěže téma „Portrét vs. Autoportrét“, které se zaměřilo na podoby současného uměleckého portrétu nebo autoportrétu. Studenti měli úkol zamyslet se nad smyslem a podobami aktuálních fenoménů dnešní doby jako jsou nové technologie, Facebook či fotografování selfie.

Celostátního finále se zúčastnilo více než sto studentů z desítek škol i se svými pedagogy. Odbornou porotu nejvíce zaujal projekt „Batoh“ studentů Adama Smětáka a Viktorie Kačínové ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy z Brna. Ve své práci zachycovali proměnu krajiny a především sebe samých během několikadenního výletu krajinou. Všechny získané informace, záznamy ale i různé předměty ukládali do běžného batohu. Ten na finále představili spolu s obrazovou prezentací. Odměnou pro autory vítězného projektu je putovní cena od umělkyně Pavly Scerankové a možnost vystavit své práce na Grafickém bienále v Brně, nebo také grafické tablety společnosti Wacom a Amos Software. Cenu vítězům předala umělkyně a členka poroty Kateřina Šedá. „Zaujalo mne především nadšení studentů, kteří prezentovali svá díla. Nebylo snadné vybrat nejzajímavější projekt, možná by si takové označení zasloužilo více prací,” říká mezinárodně respektovaná umělkyně. Na stupních vítězů se umístily ještě projekty studentů z Open Gate Gymnázia z Říčan – Babic a Gymnázia prof. Jana Patočky z Prahy. Cena za mimořádný pedagogický přístup v oboru výtvarná výchova byla udělena profesorovi Šimonu Brejchovi z pražského gymnázia Na Pražačce.

„Soutěž potvrdila neustále stoupající zájem o naši soutěž i stále se zvyšující kvalitu přihlášených projektů. To je také důvod, proč bude od nového ročníku soutěž mezinárodní“, říká spoluautor soutěže Ondřej Horák. Další ročník soutěže bude vyhlášen v září 2016 a poprvé se stane mezinárodním projektem, do kterého se zapojí školy ze Slovenska či Maďarska.

Sedmý ročník soutěže je podporován Magistrátem hlavního města Prahy a Ministerstvem kultury České republiky.

„Máš umělecké střevo?”

Soutěž „Máš umělecké střevo?” vznikla v roce 2009 a od té doby se do jejího pořádání zapojily další instituce jako Národní Galerie v Praze, Moravská galerie v Brně, Centrum současného umění DOX nebo Galerie Rudolfinum. Od roku 2012 je soutěž součástí doprovodných aktivit Ceny Jindřicha Chalupeckého. Každoročně soutěž osloví většinu středních škol a gymnázií u nás. Studenti během roku zpracovávají vždy jiné téma a posléze je prezentují ve vybrané pořadatelské instituci, která se každý rok obměňuje. Práce jsou hodnoceny porotou odborníků, jež tvoří umělci, teoretici umění a pedagogové. V předchozích letech v porotě zasedli teoretici Marie Bergmanová, Radomíra Sedláková, Ondřej Chrobák, Karin Kottová, Vanda Skálová, Luba Hédlová nebo Silvie Šeborová či Jan Skřivánek, novinář Jan H. Vitvar, umělci Michal Pěchouček, Pavel Sterec, Markéta Kinterová, Jan Fabián, Milena Dopitová, Marek Meduna, Ondřej Brody nebo Filip Cenek. Putovní Cenu Uměleckého střeva, kterou získá nejzajímavější projekt, zhotovila sochařka Pavla Sceranková. Více informací najdete na www.umeleckestrevo.cz.