TZ: MENU gallery

Jiří Havlíček, Julinko a Ba:zel / MENU gallery / Hradec Králové / 20. 5. 2016 ve 20h

MENU & MENU gallery: Julinko (IT), Ba:zel (PL/CZ),  Jiří Havlíček / Film Týden

20. 5. 2016 ve 20h

Pilnáčkova továrna, Pospíšilova 281, Hradec Králové

vstupné: 100,- / 70,- Kč student

pořádá:  MENU z.s.

www.menumusic.cz

Druhé pokračování edice MENU gallery, která se zaměřuje na netradiční prezentaci současného umění a jeho tvůrců, zahrnuje komponovaný večer, který nabídne v pátek 20. května v Pilnáčkově továrně v Hradci Králové prezentaci vizuálního umělce Jiřího Havlíčka a jeho autorského snímku Film Týden s živým hudebním doprovodem Jana Kratochvíla (DVA) a současně dvě hudební a audiovizuální vystoupení experimentální hudební série MENU zahrnující italské duo  Julinko a česko-polský projekt Ba:zel. Více informací naleznete na webu www.menumusic.cz.

Jiří Havlíček / Film Týden

Projekce krátkého 16mm filmu s živou zvukovou stopou Jana  Kratochvíla z kapely DVA. Film Týden původně vznikal na motivy Nezvalovy knihy Valérie a týden divů. V průběhu realizace se však ukázalo, že důležitější než Valérie, je médium filmu a časová jednotka, ve které se odehrává náš život.

Jiří Havlíček (*1977) absolvoval v letech 1998 až 2004 Fakultu výtvarných umění VUT v Brně, v letech 2006 až 2007 byl spolu s Petrem Strouhalem kurátorem brněnské Galerie Eskort. Nyní působí jako pedagog na Fakultě umění Ostravské univerzity a jako kurátor (například pražská Polansky Gallery). Jeho tvorba se průběžně dotýká otázek filmového média, textu, zvuku a subjektivního přisvojení času a prostoru. S neobvyklou citlivostí stopuje, evokuje a promýšlí téma paměti, ztráty (zesilující význam toho, co zůstalo) a subjektivity (zpochybňované, nicméně naléhavě přítomné). Využívá přitom animaci, střih, fragment, posun a odraz, opakování a přisvojení. Svou tvorbu Havlíček výstižně charakterizoval jako uvěznění ve filmovém prostoru, ve vlastní paměti a v zapomnění.

Julinko (IT)

Julinko je hudební projekt Giulie Parin, aktuálně v Praze žijící a tvořící italské umělkyně. Giulia (vokály, elektrická i akustická kytara) a Carlo Veneziano (kytara, perkuse, akordeon), kteří tvoří sestavu tohoto projektu, za poměrně krátkou dobu svojí existence stihli vydat svoji debutovou desku Hidden Omens (Stoned to Death, 2015), četně koncertovat či předskakovat kultovním Xiu Xiu. Giulia zpívá a hraje na kytaru, Carlo střídá kytaru a akordeon a občas doplňuje vokály. Základem jsou Giuliiny jednoduché, repetitivní kytarové motivy, do kterých se přidávají zkreslené výbuchy či naopak ambientnější plochy od Carla. Jejich tvorbu není snadné žánrově zařadit. Ambient, post-rock, songwriterství? Určitě emocionální a náladová kombinace uvedeného ve struktuře jednotlivých skladeb balancuje mezi písní a abstraktními zvukovými plochami..

http://julinko.com/

https://julinko.bandcamp.com/

Ba:zel (PL/CZ)

Temná, jemná, krásná i melancholická je elektronická hudba, kterou tvoří česko-polské duo BA:ZEL - Daniel Vlček a Ewelina Chiu. Žánrově pokračují  ve stopách trip hopu, přičemž míchají darkpopové downtempo s éterickým, ale záludným sopránem a současně kombinují chladné, lehce taneční  beaty ,   s prvky vážné hudby. Svá koncertní vystoupení  pojímají jako kompaktní celek  zvuku i obrazu díky s příležitostnému obrazovému doprovodu vystoupení. I bez nej však vysoce emotivní projev a hlasové kreace Eweliny Chiu vytvářejí vizuálně zajímavou show.

http://bazel-detritus.tumblr.com

http://bazel.bandcamp.com