Top5týdne 23. 2. 2016

V Chebu bylo otevřeno Retromuseum, Christian Potiron bude novým ředitelem Nadácie – Centra súčasného umenia, NG vydá Madonu z Veveří veverskobitýšské farnosti, brněnské Bienále zná své vystavující a zemřel Umberto Eco.

1/ GAVU Cheb otevřela novou stálou expozici

V objektu vedle sídla galerie bylo v minulém týdnu otevřeno Retromuseum, které se věnuje vizuální kultuře v Československu v letech 1958–1989. Vystaveny jsou prototypy výrobků, sériová produkce i kutilské „lidové“ umění. Stálou expozici doplňují sezónní výstavy. Hlavní kurátorkou je Daniela Kramerová.

2/ NCSU od března řídí Christian Potiron

Potiron sice pochází z Francie, ve středoevropském prostředí se ale pohybuje déle než dekádu. Mezi jeho největší úspěchy patří řízení projektu Evropských hlavních měst kultury v Košicích a v Plzni. Jeho cílem je posílit vzdělávací funkci NCSU a více její práci přiblížit veřejnosti. Nadace je například pořadatelkou Ceny Oskára Čepana nebo Bratislava Art Festivalu.

3/ Madonu z Veveří převezme farnost Veverská Bítýška

Po prvotních komplikacích se zdá být jisté, že jihomoravská farnost ve Veverské Bítýšce převezme klíčové dílo české gotiky – Madonu z Veveří a vystaví ji v brněnském Diecézním muzeu. Národní galerie po farnosti požadovala nezbytné procesní kroky a záruky, že bude tato národní kulturní památka předána v souladu se zákonem. Farnost podmínky splnila a obrazu již nic nebrání v odcestování na Moravu. Připomeňme, že o deskovou malbu vede církev s galerií soudní spor.

4/ Bienále Brno zná své vystavující

Foto: MG Brno

Moravská galerie letos připravila 27. ročník Bienále grafického designu. Tématem přehlídky, kterou koncepčně připravili Radim Peško, Tomáš Celizna a Adam Macháček, je „Které zrcadlo chceš olizovat?” Výstava mezi realitou a fikcí, situovaná v reálném a fiktivním prostoru. Odborná mezinárodní porota pro přehlídku vybrala 46 prací od 68 autorů z 15 zemí. Osobností českého grafického designu, představenou na Bienále, bude Zdeněk Ziegler.

5/ Zemřel Umberto Eco

Italský filozof a spisovatel podlehl v 84 letech boji s rakovinou. Jeho obdivuhodná a nesmírně vlivná odborná práce čítá řadu monografií, ve kterých se často věnoval výtvarnému umění. Laické veřejnosti je známější jako spisovatel. Mezi jeho nejznámější díla patří Jméno růže, Foucaltovo kyvadlo nebo Pražský hřbitov. Poslední knihu Nulté číslo vydal loni.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.