TZ: Vznešenost & zbožnost. Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách

27. 10. 2015Artalk Infoservis

Vznešenost & zbožnost. Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách / Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy / 28. 10. 2015 – 20. 3. 2016

Vznešenost & zbožnost

Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách

Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy

28. 10. 2015 – 20. 3. 2016

Výstava Vznešenost & zbožnost v Západočeské galerii v Plzni představí dosud neznámé skvosty barokního umění Plzeňského kraje i významná díla Petra Brandla, Matyáše Bernarda Brauna či Jana Blažeje Santiniho-Aichla

Západočeská galerie v Plzni v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 připravila od 28. října do 20. března 2016 do výstavní síně Masné krámy výstavu nazvanou „Vznešenost & zbožnost“ s podtitulem „Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách“. Rozsáhlá expozice představuje první ucelený pohled na výtvarné umění, jež vznikalo s dílčími přesahy v rámci historických hranic Plzeňského kraje od počátku 17. do druhé poloviny 18. století. Některé exponáty budou vystaveny vůbec poprvé, mezi hlavní skvosty výstavy budou patřit díla malířů Petra Brandla a Jana Kryštofa Lišky, sochaře Matyáše Bernarda Brauna či architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

Příznivá poloha oblasti vedla k výraznému uplatnění předních uměleckých osobností z Prahy i sousedního Bavorska. Ty zde namnoze dostaly příležitost podat své vrcholné výkony. Místní tvůrci se vyrovnávali s příklady velkých současníků a byly jim svěřovány významné realizace,” říká na úvod ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil.

Barokní památky a umění Plzeňského kraje tvoří od začátku jeden ze základních programových pilířů našeho projektu. Úspěšný festival 9 týdnů baroka zavedl v létě přes 12.000 návštěvníků přímo do památných míst, která ožila kulturním děním. Současná výstava Západočeské galerie pak završuje tento vlajkový projekt v jediné expozici,” zdůrazňuje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko s tím, že téma baroka Plzeň 2015 neopustí ani v příštím roce, kdy by vybrané projekty Evropského hlavního města kultury měly, byť ve skromnější podobě, pokračovat.

Výstava Vznešenost & zbožnost názorně představí jednotlivé objednavatelské okruhy, jakými byly kláštery, šlechta a královská města, z nichž vycházely různé typy uměleckých zakázek pro všechny výtvarné obory. Zvláštní pozornost je věnována předním církevním patronům umění v čele s plaským opatem Evženem Tyttlem či šlechtickým rodům Lažanských, Kokořovských a Vrtbů. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost spatřit špičková díla hlavních tvůrců českého baroka – malířů Petra Brandla a Jana Kryštofa Lišky, sochaře Matyáše Bernarda Brauna či architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, která vznikla pro tento region. Některá z nich představují badatelský objev a veřejnost je spatří vůbec poprvé. Zapůjčena budou i díla uložená v zahraničních sbírkách z Německa, či Rakouska.

Sbírka Muzea a galerie severního Plzeňska, Mariánská Týnice, akvarel na papíře, kolem 1780

Na výstavním projektu se podíleli odborníci z předních badatelských pracovišť v Praze i v kraji a podařilo se pro něj zajistit takové umělecké skvosty, jakými jsou želvovinový oltář z Plas, kompletní soubor Widemannových preciózních alabastrů vytesaných pro hraběte Jana Josefa mladšího z Vrtby, Brandlův nádherný Křest Krista z hlavního oltáře farního kostela Sv. Jana Křtitele v Manětíně či oltářní obraz od Jana Kryštofa Lišky pro farní kostel sv. Václava v Plasích, dlouhá léta považovaný za ztracený, a v neposlední řadě portrét opata Maura Fintzgutha, stavebníka chrámu v Kladrubech, jehož podoba nebyla dosud známa.

Název výstavy Vznešenost & zbožnost naznačuje, jak se v barokním umění s jeho vysokými estetickými nároky jedinečně snoubily ambice sebevědomých objednavatelů a duchovní potřeby, jež byly nedílnou součástí jejich životního stylu, ale i vnitřního životního postoje,” doplňují autoři výstavy Andrea Steckerová a Štěpán Vácha.

U příležitosti výstavy vychází bohatě ilustrovaná odborná publikace připravená širokým autorským kolektivem.

Autoři výstavy: Andrea Steckerová – Štěpán Vácha

Odborná spolupráce: Jakub Bachtík, Richard Biegel, Irena Bukačová, Viktor Kovařík, Petr Macek, Martin Mádl, Jan Mergl, Terezie Šiková, Petra Zelenková

Restaurování a konzervace: Jakub Hamsík, Jáchym Krejča, Markéta Pavlíková, Theodora Popova

Asistent výstavy: Petr Jindra

Architekt výstavy: Jaroslav Bárta

Grafické řešení: Jaroslav Bárta – Matěj Bárta

Majoritní zapůjčitelé

Římsko-katolická církev, Biskupství plzeňské, Královská kanonie premonstrátu na Strahově

Národní galerie v Praze

Národní památkový ústav, ú. p. s. v Českých Budějovicích

Národní archiv

muzeální a galerijní instituce západočeského kraje:

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici

Západočeské muzeum v Plzni

regionální muzea

zahraniční státní a církevní instituce (Mnichov, Augsburg, Melk)

Komentované prohlídky s autory výstavy

so 21. 11. 2015 od 15 hodin (Štěpán Vácha)

st 9. 12. 2015 od 17 hodin (Andrea Steckerová)

st 13. 1. 2016 od 17 hodin (Štěpán Vácha)

Výstava byla připravena ve spolupráci s Ústavem dějin umění Akademie věd České republiky, v. v. i.

Projekt finančně podpořily: Plzeňský kraj, společnost Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury, Ministerstvo kultury ČR a Státní fond kultury.

Záštitu nad výstavou převzali Mons. František Radkovský, biskup plzeňský, Mgr. Daniel Herman, ministr kultury ČR, Václav Šlajs, hejtman Plzeňského kraje a Martin Zrzavecký, primátor města Plzně.

Výstava se realizuje v rámci projektu Baroko v západních Čechách.

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.