TZ: Editions of Light vol. II

19. 10. 2015Artalk Infoservis

Editions of Light vol. II / Orco – Bubenská 1, prostor bývalých lázní / Praha / 20. 10. – 25. 10. 2015

Mezinárodní výstava na pouhých pět dní zabydlí prostory bývalých městských lázní na Bubenské 1

Editions of Light vol. II

Orco – Bubenská 1 – prostor bývalých lázní

Kurátoři výstavy: Marie Vítková, Pavel Kubesa, Jakub Pešek

20. 10. – 25. 10. 2015

Vernisáž: 20. 10. 2015, 19:00

Umělci:

Alba G. Corral (ESP)

Michal Pustějovský (CZ)

Annika Hippler (DE)

Petr Pufler (CZ)

Candaş Şişman (TR)

Andrej Boleslavský (SK)

Thomas Wagensommerer (AUT)

Lunchmeat festival už šestým rokem předkládá českým divákům dávky toho nejzajímavějšího ze světové audiovizuální tvorby. Druhým ročníkem výstavy Editions of Light, pořádané tentokrát v podzemních prostorách funkcionalistické budovy na Bubenské 1, rozvíjí a akcentuje především svou vizuální dramaturgickou linii. Koncept výstavy tematicky čerpá přímo ze syrové atmosféry opuštěného lázeňského místa.

Oproti prvnímu česko-slovenského ročníku má expozice převážně zahraniční účast. Představuje umělce z Německa, Španělska, Turecka, Slovenska a Rakouska. Každé ze sedmi uměleckých děl se vztahuje k prostoru, a i přes rozdílné výrazové prostředky, se práce týkají společných motivů. Diváka výstavou vede zvolna gradující tematická linka, jejími nositeli jsou voda, ticho, světlo a tma. Návštěvník ji následuje od tiché hladiny v přízemí, až do hlučných hlubin budovy.

Stálým záměrem Lunchmeat festivalu je prezentovat díla svých hostů ve světových, či českých premiérách. V případě výstavy to platí hned u šesti tvůrců. Annika Hippler pracuje s elementem vody, jakožto nosným médiem paprsku laseru a jeho odrazu na stěnách. Pohyb hladiny evokuje také Alba G. Corral, jejíž něžná digitální projekce je ozvěnou osamělého prostoru. Obě autorky spojuje také práce s tichem a generovaným obrazem. Do klidné zóny expozice je zařazena rovněž aktualizovaná verze instalace Candase Sismana NoiseFloor. Candas videomappingem zpracovává zvukový záznam ticha, nahraný přímo v prostoru lázní. Zhmotněný akustický otisk vyřezaný do monolitického bloku animuje noisovým šumem a doprovází hlukovými ruchy. Dvěma českými zástupci jsou Petr Pufler se světelnou, fluidní instalací 1 + 1 = 1 a Michal Pustějovský se site specific konceptem, který algoritmem světelných projekcí rozehrává fragmenty vyprázdněného interiéru. S historií a duchem prostoru přímo komunikuje také instalace Andreje Boleslavského, situovaná v jednom z koridorů. Podtrhuje melancholii kdysi živého místa dialogem proměnlivého světla a nehybného bytí architektonických prvků budovy. Výstavu zdánlivě uzavírá Thomas Wagensommerer interaktivní site specific projekcí The Only Phase Of Impact Now, postavenou na bázi herního enginu. Divák má možnosti virtuálně vstoupit do jejího prostředí a výstavou dál pokračovat po digitálních cestách.

Výstava Editions of Light vol. II zahájí 20. října. Lze ji vidět pouze ve večerních hodinách, od 18.00 do 23.00. Trvá do neděle 25. října. Komentovaná prohlídka proběhne 23. října od 19.00.

---

O Lunchmeat festivalu 2015:

Program Lunchmeat festivalu tvoří řada vzájemně provázaných obsahových bloků, z nichž každý je nedílnou součástí výsledného kompaktního celku. Součástí festivalu je vedle hlavního večera i speciální opening show (letos s audiovozuální performancí Lumiére II Roberta Henkeho v Českém muzeu hudby, která proběhla 15. 10. 2015 – více zde), série tematických warm-upů (jejichž jednotlivé části představily čistě ženský lineup v čele s Paulou Temple, premiéru britského klubového inovátora Untolda v Brně a večer zaměřený na kontroverzní estetiku labelu PC Music), umělecká rezidence (letošní ročník je ve znamení unikátního spojení díla vizuálního experimentátora Roberta Seidela s britským elektronickým producentem Andy Stottem), site-specific mezinárodní výstava Editions of Light vol. II i množství doprovodných událostí konajících se napříč pražskou kulturní scénou – viz koprodukce s Experimentálním prostorem NoD při realizaci představení Ljós italského novomediálního kolektivu fuse* v pražském NoD (více zde).

Ve spolupráci s Německou ambasádou v Praze se napříč kompletní programovou skladbou Lunchmeat festivalu objevují umělci v rámci sekce prezentující současné německé audiovizuální tvůrce. V duchu svého manifestu a myšlenkového zacílení se festival snaží poskytovat také větší prostor umělkyním ženského pohlaví.

---

Lunchmeat Festival 2015

Pátek, 23. 10. 2015

Národní galerie – Veletržní palác

Studio Hrdinů

Dukelských hrdinů 47, 170 00 Praha

http://www.lunchmeat.cz/

Akce je pořádána ve spolupráci s Německou ambasádou v Praze.

Hlavní partner Lunchmeat Festivalu je Gambrinus Excelent.

Lunchmeat Festival Video Teaser zde