TZ: Museum Kampa představí unikátní výstavu česko-francouzské malířky Toyen

Toyen / Vidím, neboť je noc / Museum Kampa / Praha / 4. 9. 2015 - 3. 1. 2016

Museum Kampa představí unikátní výstavu česko-francouzské malířky Toyen

U příležitosti oslav 96. narozenin Medy Mládkové se Museum Kampa rozhodlo na počest své zakladatelky uspořádat unikátní výstavu Toyen, česko-francouzské malířky Marie Čermínové, nazvanou „Vidím, neboť je noc.” Toyen se řadí mezi nejvýraznější představitelky evropského surrealismu a Museum Kampa v období od 5. září 2015 do 3. ledna 2016 představí obrazy zapůjčené z mnoha významných státních i soukromých českých i pařížských sbírek.

Museum Kampa chce svým příznivcům a návštěvníkům nabídnout tvorbu Toyen mj. i proto, že Meda Mládková je dnes jednou z mála žijících osobností, která se s česko-francouzskou malířkou během svého života v Paříži setkala.

„Museum Kampa připravilo výstavu také jako poctu Medě Mládkové, která malířku osobně znala, a v době kdy žila v Paříži, se s ní přátelila. Meda Mládková totiž v padesátých letech minulého století v rámci publikační činnosti ve svém exilovém nakladatelství Edition Sokolova vydala jako jednu z prvních knih autorčinu první francouzskou monografii „Toyen”, která byla na tehdejší dobu mimořádně působivě graficky provedená. Meda Mládková spolu s manželem Janem Mládkem dostali od autorky darem několik děl, která budou rovněž součástí výstavy,“ přiblížil vztah zakladatelky Musea Kampa a malířky člen Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

„Fascinovala mě svou nespoutaností: Těžkým dětstvím, kdy prohlašovala, že žádnou rodinu nikdy neměla a nemá, brzkým odchodem z domova v šestnácti letech. Postavením se na vlastní nohy... Zkrátka přitahovala mě svou odvahou, vzdorem proti všemožným autoritám, tím, že žila po svém," uvedla v minulosti na adresu Marie Čermínové Meda Mládková.

Připravovaná výstava je průřezem toho nejlepšího z autorčina figurálního díla, od rané fáze z poloviny dvacátých let přes surrealistické období třicátých a čtyřicátých let až po její pařížský poválečný pobyt. Po úspěšné výstavě Toyen v Praze v roce 2000 představí tato výstava autorčino dílo z nového úhlu, zabývá se jejím vztahem k ženství, a také k jejím přátelům básníkům, zejména z okruhu pařížské surrealistické skupiny.

„Návštěvníci Musea Kampa budou mít příležitost zhlédnout stěžejní díla, která Toyen představila na první a druhé surrealistické výstavě v roce 1934 a v roce 1938. Patří mezi ně klíčové práce jako Ztroskotání ve snu či Člověk z klihu, dále obraz Finis terrae a Sen, snad nejvýznamnější dílo Spící či obraz Po představení. Výstava rovněž vyzdvihuje i poválečné tvorby Toyen, mj. tři nejvýznamnější obrazy její závěrečné tvorby z druhé poloviny šedesátých let – Zástěna (1966), Zatmění (1968) a Když zmlknou zákony (1969), které jsou společně vystaveny v Praze vůbec poprvé,” doplnil dále kurátor výstavy a autor monografie o Toyen Karel Srp.

Výstavu v pátek 4. září doprovodí oslavy narozenin zakladatelky Musea Kampa, které budou zahájeny v 17 hodin autogramiádou Medy Mládkové. Současně pro návštěvníky a příznivce připravilo na tento den Museum Kampa Den otevřených dveří, kdy si budou zájemci v době od 10 do 17 hodin prohlédnout zdarma výstavy Kamila Lhotáka a výstavu Františka Kupky a Otto Gutfreunda.

Program 4. 9. 2015

10 – 17 hodin

vstup zdarma na výstavy Kamila Lhotáka a Františka Kupky

(Vstup zdarma v rámci dne otevřených dveří se nevztahuje na výstavu Večerníček slaví 50 let).

10 – 16 hodin

každou celou hodinu krátký výklad o historii muzea

17 – 18 hodin

autogramiáda Medy Mládkové

19 hodin

vernisáž výstavy Toyen (vstup pouze s pozvánkou)

Doprovodný program k výstavě TOYEN:

Café Toyen

20. října, 10. listopadu, 15. prosince, vždy 18:30 hodin

Pravidelná setkání v duchu meziválečných intelektuálních kaváren. Prezentace, projekce, diskuze o Toyen a její tvorbě u šálku kávy nebo sklenice vína.

Program bude upřesněn, sledujte naše internetové stránky a facebook.

Rezervace nutná. 150 Kč plné vstupné / 60 Kč zlevněné vstupné

Komentovaná prohlídka s kurátorem

termín bude upřesněn , 18:30 hodin

60 Kč plné vstupné / 40 Kč zlevněné vstupné

Komentovaná prohlídka s lektorem

16. listopadu, 18:30 hodin

60 Kč plné vstupné / 40 Kč zlevněné vstupné

Víkendová komentovaná prohlídka s lektorem

24. října, 15:00 hodin

60 Kč plné vstupné / 40 Kč zlevněné vstupné

Dílna pro rodiče s dětmi

24. října, 16:00 hodin

100 Kč za dítě, 1 dospělý zdarma, 2. dospělý 50 Kč

Další informace:

Museum Kampa-Nadace Jana a Medy Mládkových

U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1

e-mail: jana.pelouchova@museumkampa.cz

Otevřeno denně od 10 do 18 hodin

www.museumkampa.cz