TZ: Komiksový Chodorkovskij v DOXu ukazuje absurditu ruského justičního systému

PROCES / Centrum současného umění DOX / Praha / 31. 7. – 14. 9. 2015

Komiksový Chodorkovskij v DOXu ukazuje absurditu ruského justičního systému

PROCES / 31. 7. – 14. 9. 2015

Výstava PROCES v Centru současného umění DOX je inspirována druhým soudním procesem s Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem, který probíhal od února 2009 do prosince 2010. Nejde ale o rekonstrukci tohoto procesu, nýbrž o snahu poukázat na vnitřní mechanismy ruského justičního systému a atmosféru soudních procesů. Jednotlivé charaktery procesu jsou ztvárněny jako komiksové postavy v nadživotní velikosti.

Druhý proces s Michailem Chodorkovským a Platonem Lebeděvem, kteří byli vyšetřováni a později odsouzeni kvůli údajné zpronevěře a daňovým únikům, se stal přelomovým bodem v novodobých ruských dějinách. Řada soudních přelíčení, která následovala v letech 2011–2015, poukázala na hloubku krize, v níž se společnost ovládaná režimem Vladimíra Putina ocitla.

Dokumentárním základem výstavy v Centru DOX jsou zprávy z procesu Chodorkovskij-Lebeděv představené ve formě komiksů umělce a karikaturisty Alexandra Kotlyarova (1969–2014). Postavy v expozici vychází z komiksových stripů, které byly v průběhu procesu pravidelně každý týden publikovány na internetových stránkách Ježedněvnyj žurnal (Denní žurnál – www.ej.ru).

Výstava Proces vznikla původně v roce 2010, když tento deník nabídl kurátorovi Antonu Litvinovi, aby připravil expozici vycházející z Kotlyarových kreseb. Přes odmítnutí mnoha výstavních institucí se organizátorům nakonec podařilo pronajmout prostor bývalé továrny a dnes multifunkčního prostoru Flakon v Moskvě, pro který byla instalace následně navržena. DOX je první výstavní institucí, která tuto výstavu představí mimo Rusko.

Hlavními hrdiny instalace nejsou konkrétní zúčastněné osoby procesu, ale spíše prototypy účastníků soudního přelíčení: Soudce, Státní zástupce, Obhájci, Svědci, Obžalovaní. Návštěvník výstavy se stává součástí zvláštního a emocionálně vypjatého „obřadu“, který nejméně ze všeho připomíná zákonný soudní proces.

„Jak psal Michail Chodorkovskij ve svém článku ‘Uzákoněné násilí’, ruský justiční systém funguje podle vlastní logiky, která většinou zůstává nezasvěcenému člověku skryta. Výstava se snaží upozorňovat na fakt, že mašinérie ruské státní represe je v běhu a jednotlivec neví, jak na ni reagovat,“ říká Anton Litvin, umělec a kurátor žijící v Praze a zároveň zakladatel festivalu aktuální ruské kultury s názvem Kulturus.

Výstava bude pro veřejnost otevřena v Centru současného umění DOX ve dnech 31. 7. – 14. 9. 2015.

Kurátor: Anton Litvin