17. 5. 2014 / Brněnská muzejní noc 2014

Brněnská muzejní noc 2014 / Moravská galerie v Brně / Brno / 17. 5. 2014 od 18 ado 24h

BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2014 sobota 17. května 2014, 18.00–24.00

Která noc je tak jedinečná, že přiláká do kulturních institucí davy zájemců? Jaká noc v roce nabízí nepřeberné množství kulturních zážitků? A jaká noc vás opravdu nenechá spát? No přece ta Brněnská muzejní! Tento doslova kulturní fenomén slaví v sobotu 17. května 2014 desáté narozeniny. A to zejména díky návštěvníkům a přízni, kterou tomuto muzejnímu svátku každoročně věnují. I letos je čeká celá řada novinek, přičemž to základní se nemění: brány muzeí, galerií a mnoha kulturních center v Brně i okolí se otevřou od šesté hodiny večerní až do půlnoci. Návštěvu výstav a expozic i bohatý program si připravila všechna tradiční místa, tedy Moravská galerie, Technické muzeum, Moravské zemské muzeum, Muzeum města Brna, Dům umění města Brna, Muzeum Brněnska, Muzeum romské kultury, Mendelovo muzeum, Diecézní muzeum, dále Červený kostel, Knihovna Jiřího Mahena, Richard Adam Gallery, Filharmonie Brno a Turistické informační centrum města Brna, které zpřístupňuje své galerie i Brněnské podzemí. Za netradičními zážitky se zcela nově můžete letos vydat i do líšeňské Zetor Gallery, Muzea vlakové pošty ve vagónu na poštovní koleji hlavního brněnského nádraží, do Muzea loutek Divadla Radost. Můžete si projít slavnostní jednací sály Nové radnice nebo si vyzkoušet interaktivní program Vida! science centra. Do programu jubilejní Brněnské muzejní noci 2014 se zapojuje úctyhodný počet devatenácti spolupořadatelů, ovšem míst, která zvou k návštěvě, je více než třicet. Na většině z nich je program pro návštěvníky buď úplně zdarma, nebo případně za symbolický poplatek, jehož placení a výši si jednotliví pořadatelé určují sami.

Největší novinkou desátého ročníku Brněnské muzejní noci je spojení s festivalem Czech the Light (www.czechthelight.cz), který letos poprvé rozzáří veřejný prostor města Brna uměleckými světelnými instalacemi a architektonickými videomappingy. S veřejným prostorem souvisí i Týden města (více na www.tydenmesta.cz), který se s programem BMN také propojí. Všichni, kteří se budou chtít vrhnout do tanečního víru, mohou využít pozvání na afterparty Brněnské muzejní noci do klubu Fléda, kam budou mít zvýhodněný vstup s brožurkou BMN 2014.

Kompletní nabídku najdete na webu www.brnenskamuzejninoc.cz, facebooku  BMN a v tištěné brožuře, která slouží jako průvodce nočním muzejním programem. Zde najdou zájemci nejen podrobný program muzejní noci, ale i souhrnný jízdní řád speciálně vypravovaných linek Dopravního podniku města Brna a mapku pro lepší orientaci. V týdnu před konáním akce bude opět fungovat informační autobus na brněnském Náměstí Svobody.

A jak jubilejní desátý ročník Brněnské muzejní noci vnímá Kateřina Tlachová z Moravské galerie v Brně? „Desítku v záhlaví letošní Brněnské muzejní noci považuji za jasný důkaz, že muzea, galerie a ostatní paměťové instituce mají co nabídnout a čím oslovit široký okruh návštěvnické veřejnosti. Hlavní myšlenkou, která před deseti lety stála u zrodu této úspěšné akce, bylo ukázat všem, kdo považují muzeum za nudné, bezbarvé, zaprášené místo, že tomu tak není a že i v dnešní době převážně virtuální komunikace a zábavy stojí za to se fyzicky vypravit a užít si bezprostřední setkání s historií, kulturou, tradicemi, uměním a věděním, které tvoří základy naší civilizace a tedy i našeho života. A že to vůbec nemusí být smrtelně vážné, ale naopak velice zábavné a inspirativní. K takovým setkáním nemá většina lidí v každodenním shonu mnoho příležitostí, a tak jsme se pokusili ustanovit a nabídnout jakýsi svátek, při kterém hraje návštěva muzea klíčovou roli. Skutečnost, že zájem návštěvníků je již několik let obrovský, svědčí o tom, že nás naši návštěvníci mají rádi a rádi se k nám vracejí,“ uvedla hlavní organizátorka Brněnské muzejní noci.

POŘADATELÉ BRNĚNSKÉ MUZEJNÍ NOCI 2014 / 19 institucí Moravská galerie v Brně Technické muzeum v Brně Muzeum města Brna Moravské zemské muzeum Muzeum romské kultury Dům umění města Brna Mendelovo muzeum MU Muzeum Brněnska (Předklášteří, Rajhrad, Prace) Diecézní muzeum

Richard Adam Gallery Knihovna Jiřího Mahena v Brně Červený kostel Nová radnice Muzeum loutek Divadla Radost Muzeum vlakové pošty Filharmonie Brno VIDA! Science centrum Turistické informační centrum města Brna Zetor Gallery

PARTNEŘI BMN 2014 Brněnská muzejní noc se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Romana Onderky, biskupa brněnského Vojtěcha Cikrleho a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Je součástí Festivalu muzejních nocí Asociace muzeí a galerií ČR. Uskutečňuje se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a statutárního města Brna; významným způsobem se na ní podílí Dopravní podnik města Brna, který zajišťuje bezplatnou dopravu návštěvníků do výstavních budov mimo centrum města.