TZ: Preventivní uzavření objektů NG

Národní galerie v Praze z preventivních důvodů do pátku 7. 6. 2013 uzavírá Klášter sv. Anežky České a Valdštejnskou jízdárnu. Ostatní objekty Národní galerie v Praze, výstavní prostor TriaNGl na Pražském hradě, kde je umístěno převážně staré umění, a Veletržní palác na Praze 7, sídlo Sbírky moderního a současného umění, zůstávají pro návštěvníky otevřeny.

Umělecká díla nejsou za současné situace ohrožena. Zaměstnanci Národní galerie v Anežském klášteře o víkendu vyklidili nejníže položené prostory, kde jsou situovány administrativní provozy, dětské dílny a hmatová expozice pro nevidomé. Zatopení objektu Anežského kláštera spodní vodou bezprostředně nehrozí.

„V Anežském klášteře od soboty pravidelně kontrolujeme jímky a retenční nádrže, v současné době dokončujeme vyklízení přízemí, umělecká díla jsou již od víkendu mimo jakékoliv ohrožení," říká k tomu prof. Vít Vlnas, zastupující generální ředitel Národní galerie v Praze.

Krizový štáb NG v Praze dnes rozhodl o uzavření výstavy Jan Křížek a umělecká Paříž 50. let ve Valdštejnské jízdárně na Malé straně a současně o preventivním svěšení části exponátů. Zaplavení Valdštejnské jízdárny bezprostředně nehrozí, důvody pro přemístění uměleckých děl jsou konzervátorské a bezpečnostní. „Díla budou navrácena zpět až ve chvíli, kdy bude v objektech opět stabilní klima a vlhkost", říká k tomu prof. Vít Vlnas.

Další jednání krizového štábu Národní galerie v Praze svolal zastupující generální ředitel profesor V. Vlnas na 15.00 hod do Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze.