TZ: Poetická intervence

14. 10. 2012Artalk Infoservis

우리 [WOO:RI] Poetická intervence / Současné umění z Jižní Koreje v českých svatyních projekt Centra teologie a umění, JW Stella Arts Collectives a festivalu Tina B kurátoři: JW Stella a Norbert Schmidt 

Projekt 우리[WOO:RI], který se vyznačuje mimo jiné výjimečnou spoluprací několik zcela rozdílných subjektů, je poetickou intervencí, která díky intenzivnímu spirituálnímu náboji prací tří korejských umělců v českých sakrálních stavbách přibližuje současné umění naší přítomnosti. Název tohoto projektu ‘우리[WOO:RI]’ je korejským slovem, které se dá přeložit do češtiny jako „my, naše, nám“. Je pro autory metaforou vztahů mezi lidmi, jednotlivci i společnostmi, komunitami i kulturami. Ale koncept, který se skrývá za tímto slovem, odhaluje více, než značí doslovný význam tohoto slova v korejském prostředí. Jako oboustranně naostřený nůž obsahuje jak silný smysl pro sociální soudržnost uvnitř stejně smýšlející skupiny, tak může vyjevovat určitý rys výlučnosti a předsudečnosti, který se obrací proti těm, kteří „nejsou s námi“.

V tomto smyslu se projekt snaží prozkoumat dvojitý paradox vztahu filozofického diskurzu mezi umělci a spirituálními hlasy v sakrálních prostorách v České republice. Smyslem této poetické intervence je i pozitivní inovace a konfrontace, která odhaluje dichotomii různých a priory předsudečných pohledů, jako je rozdíl starého a nového, Východu a Západu, posvátného a profánního. Nezrcadlí však ve skutečnosti tyto rozdílné pohledy různé možnosti bytí? To staré nemusí být tak staré, když si uvědomíme jeho silnou přítomnost, která na nás dnes stále působí, a to nové nemusí být tak úplně nové, když si například v souvislosti s projektem우리[WOO:RI] vzpomeneme na orientalizující styl, který zdobí interiéry tolika zámků či klášterů. V intervencích projektu우리[WOO:RI] nás autoři vedou na uměleckou cestu, kde můžeme přemýšlet o sobě, o nás, o [우리WOO:RI].

Projekt vyrůstá ze setkání dvou komplementárních náhledů na umění, které jsou zosobněny v postavách obou kurátorů JW Stelly a Norberta Schmidta. JW Stella je nezávislá kurátorka a kulturní mediátorka se zájmem o kulturní antropologii, která je doma v Londýně a v Soulu. Připravila několik významných projektů současného umění, ukotvených v kulturní antropologii. Norbert Schmidt je architekt, redaktor teologické revue Salve a vedoucí Centra teologie a umění na KTF UK, které se zaměřuje na problematiku vztahu současného umění, architektury, liturgie a sakrálního prostoru.

Choi Jeonghwa – Beautiful! Beautiful Life říjen 2012 / Akademická farnost u Nejsv. Salvátora v Praze

Hong Soun – My Dream / My Avatar říjen 2012 / Dominikánská 8 u Kláštera dominikánů u Sv. Jiljí v Praze

Kim Byoungho – Collected Silences říjen 2012 / Klášter Nejsvětější Trojice Řádu bosých karmelitánů ve Slaném

Choi Jeonghwa – The Breathing Flower / Red Lotus říjen 2012 / Benediktinské arciopatství v Břevnově