TZ: Don Quijote / Bohuslav Reynek

Don Quijote / Bohuslav Reynek / Alšova jihočeská galerie: Wortnerův dům / České Budějovice / 19. 4. - 24. 6. 2012

Don Quijote / Bohuslav Reynek

19. dubna – 24. června 2012 Wortnerův dům AJG, U Černé věže 22, České Budějovice

Kurátor výstavy: Miloš Minařík Koncepce výstavy: Miloš Minařík, František Nárovec Realizace výstavy ve spolupráci s Galerií Měsíc ve dne, České Budějovice

Výstava k 120. výročí narození grafika, básníka a překladatele Bohuslava Reynka (1892-1971). Výběr z celoživotního díla a první souborná výstava jeho prací inspirovaných Cervantesovým románem Důmyslný rytíř don Quijote da la Mancha. Expozici doplňují fotografie a grafiky jeho synů Daniela a Jiřího, dobové snímky z archivu rodiny a přátel, fotografie Dagmar Hochové, Pavla Jasanského, Jaroslava Krejčího, Pavla Šindeláře, Jiřího Škocha a Tomáše Vážana.

BOHUSLAV REYNEK grafik, malíř, básník a překladatel * 31. 5. 1892 Petrkov (u Německého, dnes Havlíčkova Brodu) † 28. 9. 1971 Petrkov

V členitém prostoru Wortnerova domu AJG je výstava Bohuslava Reynka, jehož tvorba je neoddělitelně spojená s ústraním venkovského statku, upořádána do několika dílčích okruhů. Samostatně jsou vystaveny práce na téma Don Quijote, které můžeme chápat jako jakési podobenství jeho života - od nich je odvozen i název celé výstavy. Další části představují rozsáhlé Reynkovo dílo v reprezentativním výběru, němé společníky z petrkovské zvířecí říše tak, jak vstoupili do jeho výtvarného světa, velký prostor dostaly fotografie a to hned v několika rovinách: vedle rodinných dokumentů zde najdeme obrazová svědectví celé řady významných fotografů, v neposlední řadě pak ukázku z tvorby Reynkova syna Daniela. (Expozice upřednostnila málo vídané zápůjčky ze soukromých sbírek.)

V románu Miguela de Cervantes y Saavedra (1547-1616) Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha si Bohuslav Reynek četl soustavněji od roku 1924; nejprve v překladu Hugo Kosterky, později Václava Černého. Až do začátku padesátých let se však v jeho básnickém a výtvarném díle postava dona Quijota objevuje pouze ojediněle. Při Reynkově experimentování s technikou cliché-verre v roce 1952 byla jedna z dochovaných skleněných desek dosti podrobně pojednána známou scénou Quijotova boje s větrnými mlýny. Nedlouho potom začal pracovat na jednotlivých destičkách samostatného grafického cyklu: ve vztahu k předloze vznikaly na přeskáčku, zvolna, jedna za druhou, prokládány jinými motivy. V letech 1954-1960 tak vzniklo celkem 14 destiček, které řadíme do „autorského“ cyklu, v rámci jeho uzavřeného díla však nalezneme několik dalších grafik, které téma dále rozšiřují. Přímo v Alšově jihočeské galerii má letos Reynkovo quijotovské téma ještě jedno výročí: před 40 lety připravil Ivan Neumann výstavu Bohuslav Reynek - Don Quijote (grafický cyklus); proběhla ve dnech 24. 2. - 8. 3. 1972 v někdejším Domě kultury ROH v Českých Budějovicích (dnes Metropol) a tehdy vystavený soubor z autorovy pozůstalosti pak byl zakoupen do sbírek AJG.

V průběhu výstavy bude představen podrobný katalog Reynkova quijotovského souboru, který v reprodukcích (1:1) představí všechna jeho dnes známá ztvárnění. Texty v katalogu: Annick Auzimour, Miloš Minařík, Jiří Reynek, Jiří Šerých.