TZ: Seminář NG v parlamentu

19. 10. 2011Artalk Infoservis

Pod záštitou paní Miroslavy Němcové, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, uspořádala Národní galerie v Praze ve čtvrtek 13. října 2011 v prostorách Poslanecké sněmovny odborný seminář Stát jako sběratel umění. Zúčastnili se ho zástupci významných státních, krajských i soukromých muzeí a galerií, a také představitelé vysokých škol a dalších uměnovědných pracovišť z celé České republiky. Účelem semináře bylo zahájit kvalifikovanou veřejnou diskusi o účelu, optimální právní formě, ekonomických podmínkách fungování a zásadách vlastní činnosti státních a veřejných institucí, pověřených získáváním uměleckých děl, odbornou péčí o ně a prezentací uměleckých sbírek.

S hlavními příspěvky vystoupili Vladimír Rösel, generální ředitel NG, Vít Vlnas, náměstek ředitele pro sbírky NG, Ladislav Kesner ze Semináře dějin umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Tomáš Winter z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. V diskusi, kterou moderoval Jindřich Vybíral, vedoucí Katedry dějin umění a estetiky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, zazněly mimo jiné důležité postřehy Marka Pokorného, ředitele Moravské galerie v Brně, Heleny Königsmarkové, ředitelky Uměleckoprůmyslového muzea, Anny Matouškové, náměstkyně ministra kultury, a Magdy Junkové, ředitelky Odboru ochrany movitého kulturního dědictví Ministerstva kultury ČR. Diskusi uzavřel apelem na respektování důležitosti odborné práce při péči a zhodnocování sbírkových fondů Lubomír Slavíček, vedoucí Semináře dějin umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a bývalý generální ředitel Národní galerie v Praze.

Příprava semináře byla urychlena aktuální situací na mezinárodním poli, zejména zadržením děl z fondů Národní galerie v Praze a Moravské galerie v Brně v Rakousku v důsledku právního sporu firmy Diag Human s Českou republikou. Účastníci se shodli na potřebě modernizace právní úpravy postavení těchto institucí, neboť např. zákon o Národní galerii byl přijat v květnu 1949 a od té doby nebyl nikdy novelizován. Právě v důsledku této skutečnosti se v současnosti ocitly centrální státní sbírkotvorné instituce v mezinárodní izolaci, neboť nemohou vstupovat do významných výstavních projektů a zapůjčovat díla ze svých fondů do zahraničí.

Účastníci semináře se zabývali také otázkami dalšího vývoje Národní galerie v Praze a obecně perspektivami veřejných uměleckých muzeí a galerií v České republice. Shodli se na nutnosti v zahájeném dialogu pokračovat. Zvukový záznam semináře a doprovodné materiály budou zveřejněny na webových stránkách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.