Kostýmy v parku

Nezapomenutelné dílo Lewise Carrolla Alenka v říši divů a za zrcadlem se stalo inspirací pro výstavu studentů DAMU, katedry scénografie, oboru Kostým a maska, kteří pod profesionálním vedením Jany Zbořilové a Ivany Brádkové prezentovali v galerii Altán Klamovka své originální kreace. Návrhy na divadelní výpravu vytvořené jednotlivými studenty zahrnují především výtvarnou stylizaci charakteristických postav z této legendární pohádky. V interiéru galerie symbolizujícím určitý předěl, bránu mezi realitou snovou a skutečnou, tak byly vystaveny především návrhy kostýmů a masek. Divák tam mohl porovnat nápaditost jednotlivých autorských přístupů, invenci a originalitu studentů. Výstava se konala v rámci širšího programu Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru 2011, kdy jsou umění vycházející z divadelní tvorby přenášena do veřejného prostoru či atypických divadelních scén.

V této neobvyklé prezentaci současných divadelních technik může docházet k překvapivým setkáním se současným divadlem integrujícím do své podoby i přístupy z aktuálního vizuálního umění, jakými jsou site-specific projekty, performance či happeningy. Atypická galerie současného umění umístěná v novogotickém altánu v parku Klamovka se stala už před časem díky své dramaturgii orientující se na aktuální vizuální umění, nedílnou součástí vizuální nabídky v Praze.

Na vernisáží výstavy Za zrcadlem se diváci mohli zúčastnit nápaditého happeningu v exteriéru, který se odehrával po dobu tří hodin v překrásném parku Klamovka. Na rozličných místech před galerií defilovala spleť masek a škrabošek. Bytosti z knihy Lewise Carrolla předváděly fragmenty scén z legendární knihy. Diváci byli tu a tam vtažení do děje a mohli se interaktivně zúčastnit těchto divadelních extempore. Předěl mezi realitou a snem tak byl tímto vizuálním happeningem velmi nápaditě překonán. Jen tu a tam některému náhodnému návštěvníkovi parku trvalo trochu déle, než si dokázal uvědomit, že netrpí halucinací, ale že je svědkem a možná i účastníkem říše za zrcadlem. V tomto smyslu se kurátorce Galerie Altán Klamovka Lence Sýkorové podařilo vytvořit po dobu jejího působení z miniaturního prostoru s nevšedním geniem loci unikátní místo současného vizuální umění.

Matouš Karel Zavadil autor je nezávislý vizuální umělec a kritik, přednáší na FHS UK

Kostým za zrcadlem / Galerie Altán Klamovka / Praha / 14. 6. - 26. 6. 2011

 

Matouš Karel Zavadil | Narozen 1976, je nezávislý vizuální umělec, kurátor a kritik. Absolvent Ateliéru konceptuální a intermediální tvorby Adély Matasové na VŠUP v Praze (2003). V roce 2019 obhájil doktorské studium oboru Vizuální komunikace na FUD UJEP v Ústí nad Labem. Dlouhodobě se zabývá vizuálním uměním a problematikou způsobů jeho prezentace v kontextu sociálně-politických interakcí, kdy ho na pozadí těchto procesů zajímá především rozvoj principů občanské společnosti. Kromě výtvarné tvorby se věnuje také publicistice, své texty uveřejňuje v tištěných médiích: Ateliér, Art & Antiques, Literární noviny. V rozmezí let 2004-2006 publikoval řadu celoplošných rozhovorů s předními českými vizuálními umělci a kurátory v časopise Art & Antiques ( např. Kurt Gebauer, Pavel Humhal, Tomáš Ruller). V letech 2008-2015 uveřejňoval své texty v časopise Ateliér. Působí též jako kurátor, kdy se jeho profesní zájem soustředí na problematiku prezentace současného vizuálního umění v kontextu pojmů jako je např. periférie či provizorium. V letech 2012-14 byl členem umělecké rady sochařského studia Bubec, kde se podílel na organizaci výstav a PR aktivitách studia. Od roku 2011 do současnosti pomáhal se zajištěním provozu galerie Tranzitdisplay v Praze. Externě přednáší na Fakultě humanitních studií UK, kde v roce 2010 inicioval vznik experimentálního projektu nazvaného Galerijní Laboratoř, který v rámci FHS UK probíhá do současnosti. V rámci tohoto projektu se uskutečnila řada nízkorozpočtových výstav v kontextu mnohdy atypických galerijních prostor, např. Mni Wiconi - Barbara Benish (2017), Česko Čechům - Alena Foutsková (2017), Podivuhodná květina - Kamila Ženatá (2018), ZOKADOKA - Jan Mladovský (2018), Průnik barevného bytí - Diana Winklerová (2019). Od roku 2017 působí externě také na Technické univerzitě v Liberci, kde v rámci Katedry umění pomáhal se vznikem a profilací nízkorozpočtové galerie Stěna.