Otázky Martina Nytry

Čtyři týdny trvají výstavy projektu Start Up v Domě U Zlatého prstenu. Jedna místnost a jeden mladý umělec. Jedna nevelká místnost nezní přehnaně štědře, ale mladým umělcům postačí k tomu, aby na pár plátnech rozehrály své osobní příběhy a představy stejně tak, jako se o to právě pokouší Martin Nytra, jehož výstavu můžete navštívit do 20. února.

Martin Nytra, student pátého ročníku ateliéru malby na VŠUP, vystavuje svá díla vzniklá zadáním školní práce na téma „vitráže do sakrálního prostoru“. Toto téma se sice může zdát tradiční a omezující, Nytra nás však přesvědčuje o pravém opaku. Na jedné stěně načrtává mladý umělec drobné malůvky, které svým zneklidňujícím obsahem kontrastují s barevnými plochami, a vytváří tak jemný a intimní prostor plný nejistoty, úzkosti a samoty. Naproti těmto obrazům visí v ironickém duchu tři plátna lemovaná barevnými lidovými motivy a vedle nich nesmlouvavý název výstavy: Rodina základ státu. Avšak rám tvořený naivní ornamentikou je rámem prázdnotě, monochromní černé barvě, která je prostorem vyvolávajícím neklidné otázky o životě jednotlivce ve schematických uskupeních, o vztahu jedince k rodině, ke státu.

Martinovi Nytrovi jedna místnost stačí. Nepotřebuje ke svým otázkám velká gesta, je naopak značně minimální. Pocit, který si z jeho výstavy odnesete, je nepříjemný a vlezlý. Co pro mě znamená tradice? Kdo jsem já ve vztahu k tak velké jednotce, jakou je stát? Nakolik jsou tyto otázky naléhavé a nutné, si už musí každý návštěvník odpovědět sám.

 

Anna Remešová | Je redaktorkou Artalk.cz. Vystudovala teorii a dějiny moderního a současného umění na UMPRUM a byla členkou Ateliéru bez vedoucího. Aktuálně se jako doktorandka na AVU věnuje výzkumu Náprstkova muzea v Praze.