Zrušená galerie Artwall se nevzdává

14. 11. 2008Artalk Infoservis

Magistrát města Prahy zrušil galerii Artwall, protože nesouhlasil s projektem skupiny Guma Guar prezentovaným touto galerií, o čemž jsme obšírněji informovali v článku Kdo je v národním týmu? Galerie Artwall reagovala na kroky magistrátu peticí, ve které žádá, aby zastupitelstvo hlavního města Prahy projednalo tyto záležitosti:

1) Přezkoumalo právní důvody, na jejichž základě hlavní město Praha jednostranně odstoupilo od smlouvy o pronájmu s uměleckým sdružením Rafani.

2) Zasadilo se o to, aby mohla být neprodleně obnovena činnost galerie ARTWALL.

Zuzana Štefková z Centra pro současné umění Praha komentuje důvody k sepsání petice takto: "Domníváme se, že zdůvodnění, které odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. města Prahy uvádí jako důvod pro jednostranné vypovězení smlouvy, se nezakládá na skutečnosti. Postup Magistrátu hl. města Praha spíše působí dojmem, jako by se jednalo o „odplatu" za uměleckou kritiku obsaženou v projektu skupiny Guma Guar. Tyto praktiky jsme si zvykli spojovat s fungováním totalitních režimů, které cenzurní postupy maskují jako uplatňování platných právních předpisů a považujeme za skandální, že v demokratické společnosti může docházet k tomuto typu nepřímé cenzury vedoucí k likvidaci umělecké galerie."

Text petice a petičních archů ke stažení naleznete na http://www.artwall.cz/.

Petici buď vytiskněte a pošlete na adresu Centra pro současné umění (Karlin Studios, Křižíkova 36, Praha 8) nebo se můžete připojit k podpisu v kanceláři Centra, v Karlin Studios (petice visí na schodišti u redakce Divusu), ve Futuře a na vrátnici AVU.