TZ: Eva Koťátková v Nottingham Contemporary v Londýně

Jedna z nejvýraznějších českých umělkyň Eva Koťátková se v pátek 26. května zúčastnila v galerii Nottingham Contemporary vernisáže své nové výstavy Kolik žiraf je ve vzduchu, který dýcháme? (How many giraffes are in the air we breathe?), kterou podpořilo České centrum Londýn a pražská galerie Hunt Kastner.

„Vernisáž výstavy Evy Koťátkové v hlavním výstavním prostoru prestižní Nottingham Contemporary se setkala s ohromným zájmem návštěvníků a svým žirafím příběhem a interaktivním přístupem vybízí k zapojení návštěvníků stát se aktivní součástí této unikátní výstavní instalace,“ dodává Přemysl Pela, ředitel Českého centra Londýn.

Zbrusu nová díla, která vznikla na objednávku pro dva rozlehlé galerijní prostory jedné z největších galerií současného umění na britských ostrovech vůbec, přibližují tragický příběh mladé žirafy jménem Lenka. Ten Koťátková poprvé objevila v rámci projektu pro Národní galerii Praha.

Lenka byla odchycena v roce 1954 a jako historicky první žirafa byla s velkou slávou převezena do pražské zoo. V zajetí ale přežila pouhé dva roky a její tělo bylo poté darováno Národnímu muzeu v Praze, aby bylo využito jako další návštěvnická atrakce. Ani v podobě muzejního exponátu však nebyl Lenčin život bez problémů – při preparaci došlo k úniku jedovatého plynu a dočasně proto musela být uzavřena část Václavského náměstí.

Koťátková v nové výstavě rozvíjí Lenčin příběh pomocí nejrůznějších metafor a využívá jej jako alegorii na kolonizaci lidských i nelidských těl a všudypřítomného násilí moderního člověka. Koťátková i tentokrát do výstavy zapojila místní komunitu. Ve spolupráci s dětmi místní základní školy vznikla doplňující audiohra představující soubor reakcí na Lenčin osud. Tento zvukový doprovod je součástí celé velkoformátové instalace, do níž budou moci návštěvníci přispět i vlastním příběhem. Během letních měsíců instalaci dále doplní také série workshopů s autorkou a další doprovodné aktivity.

Přestože ve Velké Británii se návštěvníci s výstavou o žirafě Lence autorky Evy Koťátkové setkávají poprvé, Českým centrům není příběh neznámý. Poprvé byl uveden letos v březnu v rámci skupinové výstavy Lenka na Českém centru Vídeň, kde Koťátková vystavovala spolu s Jiřím Kovandou a Karolínou Liberovou. I zde představili příběh nešťastné žirafy, zároveň ale i zaměstnankyně muzea, rovněž Lenky a jejich vztahu k prostředí, které Lenky obklopuje.Výstava Evy Koťátkové How many giraffes are in the air we breathe? bude v galerii Nottingham   Contemporary k vidění do 3. září 2023.