TZ: Martin Skalický v Dětské galerii Lapidárium v Broumově

Martin Skalický / Fixy, pastelky, voskovky a rezavý hřebík s sebou / kurátor: Radek Wohlmuth / Dětská galerie Lapidárium / Broumov / 15. 6. - 9.9. 2023

Ve čtvrtek 15. června v 16 hodin proběhne v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře vernisáž výstavy Martina Skalického. Výstava potrvá do 9. září 2023 a její součástí budou tvořivé workshopy pro děti i dospělé. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

Už návodné pojmenování výstavy Martina Skalického (1976) upozorňuje na její interaktivitu. Nezvyklost ještě podtrhuje informace, že se jedná o projekt sochaře. Absolvent brněnské FaVU, kde studoval u Michala Gabriela, v něm reaguje na dnes často opomíjenou (pozapomenutou) skutečnost, že mnoho historických plastik bylo původně barevných. Své práce z pryskyřicemi vytvrzeného textilu, které často vytváří na základě již existujících forem, proto tentokrát vystavuje většinou také jednobarevné. Jedná se o drobnější, stejně jako monumentální formáty, jejichž předobrazy jsou někdy anonymní, jindy autorsky přesně určené, jako třeba v případě hlavy ze sousoší od jednoho ze zakladatelů českého moderního sochařství Jana Štursy. Teprve pozdější řízeně-živelné zásahy malých i velkých návštěvníků galerie tedy určí definitivní vzhled každé sochy. Kromě otázek polychromie, restaurátorství a iluze týkající se dnešních představ o „pravé“ podobě starého umění, k nimž „prostorové omalovánky“ vybízejí, Martin Skalický ve druhém plánu otevírá i další živá témata. Mohou jimi být naopak hranice a formy vandalství, tetování nebo poškození jako nová estetika, kam může spadat i tagování sprejerů. Jak ale naznačuje název Sochy k zulíbání, i v tomto případě půjde hlavně o to, aby člověk získal k umění osobní vztah.

Pokud se někdo těší na nové sochy Martina Skalického, můžeme prozradit, že budou k vidění ve třetím sále galerie. V prostoru, který bude vizuálně oddělený a kde bude interaktivita s kresbou od návštěvníků končit,“ prozrazuje koordinátorka programu Dětské galerie Lapidárium Pavla Semeráková.

Dlouhodobým konceptem Dětské galerie Lapidárium je uvádět děti do světa umění pomocí neobvyklého výstavního formátu. Ten dětem umožňuje poznávat různé formy současného umění, výtvarných technik, vnímat aktuální společenská témata a dále vše rozvíjet pomocí doprovodných vzdělávacích programů, autorských workshopů a prohlídek. Také výstava Martina Skalického tento koncept naplňuje – díky návštěvníkům se bude proměňovat v čase. Každý, kdo se bude chtít do projektu Martina Skalického zapojit, může vzít fixu nebo voskovku a sochu trochu pomalovat, či jen udělat čáru. V galerii vznikne na základě této tvorby společný fotografický časosběr, který bude k vidění na Instagramu pod účtem @lapi_darium.

Nejpřitažlivějším doprovodným programem bude určitě workshop s Martinem Skalickým, který plánujeme v rámci dernisáže na sobotu 9. září. Zajímavé budou i výtvarné dílny pro veřejnost nebo sochařský příměstský tábor. Výstavu stihnou navštívit také školy, které se mohou těšit na edukační programy, kde se „dotkneme“ čeho jiného než barokních soch v klášteře. A v galerii nebudou chybět oblíbené omalovánky, výtvarné listy, o sto šest budeme vyrábět skicáky na kresby umělcových soch,“ dodává Pavla Semeráková.

Více o doprovodných programech najdete https://ma.klasterbroumov.cz/cs/pripravujeme-martin-skalicky-fixy-pastelky-voskovky-a-rezavy-hrebik-

Výstavní program galerie je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a GESTOR – ochranného svazu autorského, z.s, Královéhradeckého kraje, Města Broumov. Mediálním partnerem je Český rozhlas Hradec Králové a Naše Broumovsko.