TZ: Projekt SITU v Galerii města Blanska

Projekt SITU Galerie města Blanska navazuje na loňský premiérový ročník uměleckými akcemi v Zámeckém parku, u Ježkova mostu a na dalších místech, třeba i na hřbitově. SITU je dvouletý projekt blanenské galerie, který se intenzivně zabývá veřejným prostorem, uměním v něm i tím, jak jej vnímají lidé, kteří zde žijí, ale i návštěvníci. Vloni se uskutečnily diskuze, setkání a umělecká vystoupení, centrem dění byla kromě prostor galerie i instalace Skleníku na Wanklově náměstí. U něj se konaly výtvarné i hudební performance a čtení, důležitá byla i komunitní složka, lidé se totiž o rostliny ve skleníku sami starali. Součástí byla i pocitová mapa se špendlíky pro označení míst, která jsou pro ně v Blansku něčím důležitá v pozitivním i negativním smyslu. „Výsledky jsme zaznamenali a může z nich vyjít kdokoli další, kdo nějak uvažuje o veřejném prostoru v Blansku, úkolem galerie je ale především umělecká a výstavní činnost, proto pokračujeme letos tímto směrem a pozvali jsme do města umělce, aby na tato místa reagovali,“ říká vedoucí blanenské galerie Jolana Chalupová.

Šest míst ve veřejném prostoru města Blanska, šest představení, šest různých situací. „Vyšli jsme z výsledků pocitové mapy z loňského ročníku. Lidé tam označovali místa v Blansku, která jsou podle nich něčím důležitá. Na tato místa jsme letos pozvali performery a umělecké kolektivy, aby je pojednali po svém,“ vysvětluje kurátorka projektu Júlia Chodúrová.

Projekt je koncipován jako procházka městem. Diváka si trasu volí sám na trase přes Rožmitálovou ulici, okolo věžáku na Wanklově náměstí, Zámeckým parkem přes hřbitov a areál bývalého Adastu až na nábřeží k Ježkovu mostu. Těšit se může na kineticko-zvukovou instalaci Lukáše Vacka, objekty Jaromíra Šimkůje, představení skupiny bazmek enterteinment a kolektivu Lidi, hudebníky Peter Graham trio a Prakmen nebo na vizuální intervenci známého streetartisty vystupujícího pod jménem TIMO.

Procházka se koná v sobotu 10. 6. od 14:00 do 18:00. Akce je určena pro všechny, kdo mají zájem užít si umění ve veřejném prostoru nebo se jen tak projít městem, třeba i s dětmi.

Letošní ročník je rozdělen na jarní a podzimní část, už teď se můžete těšit na jeho pokračování.

Program

Lokace HŘBITOV // kolektiv LIDI

https://kolektivlidi.cz/

I AM NOT ALONE

Šestitunový kámen, je na svém místě, už dlho. Potkávají se zde dva lidi.

Potkávají se už dlouho a právě zde. Opravdu dlouho. Přicházejí, aby byli viděni. Tak, jak to na tomto místě dělají vždy. Přicházejí, aby viděli i oni vás a vyprávěli vám svůj příběh.

Co když jeden z nich neprijde? Co když jsem zůstal sám? Potkám se alespoň s tebou? Si tam?

„Vidíme vás a známe vás. Jste poznáni. Jste viděni. Nejste sami.“

Performerka: Patrícia Pažická

Zvuk a hudba: Lukáš Palán

Hlasy: Patrícia Pažická, Petr Holík

Umělecký a realizační tým: kolektiv LIDI

Producent: zóna nezávislého umění CO.LABS

Kolektiv LIDI je rezidenční skupinou zóny nezávislého umění CO.LABS

Poděkování za podporu projektu: JUDr. Magdalena Raabová

Lokace ZÁMECKÝ PARK // bazmek entertainment

https://www.bazmek-entertainment.cz/

Důvody pestrokvětosti

Jistě jste se mnohokrát sami sebe ptali, jak se brouci orientují ve světě městských parků a kulturní krajiny, přizpůsobeném zejména životu člověka. Odpovědí na tuto otázku je staré a vzácné řemeslo broučích pastýřů. Smyslem jejich práce je provázet stáda broučků na jejich pravidelné cestě za potravou, asistovat s reprodukcí a pomáhat překonávat překážky, které před ně (a jejich vajíčka) moderní svět klade.

Proto poďte a zřete jen vzácně viděné pastýře broučků. Poznejte jejich tradice a způsob života. A nezapomínejte: Příroda si vždycky najde cestičku.

Umělecký a realizační tým: bazmek entertainment

Pastýři broučků: Kristýna Kučerová, David Tchelidze

Koncept a režie: Patrik Boušek, Eva Lietavová, Anna Prstková

Začátek představení: 14:30, 15:15, 16:00, 16:45

Lokace ULICE ROŽMITÁLOVA // Lukáš Vacek

NARUŠENÍ

Kineticko-zvuková site-specific instalace je založena na vztahu materiálu a zvuku. Dílo se samo v průběhu času přetváří v rámci náhodné kompozice, jejíž kabely jsou zápisem pohybu jednotlivých objektů. Narušuje pevné struktury místa vibracemi a pohybem, ale zároveň výrazným hlukem, útočícím na vjemy diváka. Nečekaně se ozývající zvuk způsobuje šok a zpozornění, které na krátkou chvíli rezonuje prostorem ulice.

Autorem instalace je Lukáš Vacek,  student ateliéru sochařství 2 na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Jeho zaměřením jsou zvukové instalace vycházející z rezonančních vlastností materiálu a prostoru. Pracuje s deformací, pohybem, zvukem a jejich vztahem v kovovém médiu. Zabývá se zvukovou architekturou a jejími psychoakustickými vlastnostmi v čase a prostoru.

Lokace JEŽKŮV MOST // Peter Graham Trio a Prakmen

Peter Graham Trio ve složení Radim Kolář / bicí, Ruda Drozd / baskytara, Jarda Šťastný aka Peter Graham / klávesy a místní experiment Prakmen - Radim Krutiš / kytara, Jaromír Piegl / baskytara, Radovan Opavský / perkuse - proměňují Ježkův most na monstrózní hudební nástroj i podium v jednom. Sú to dvě nesourodé sestavy, že nikdo - ani oni sami - neví, co je možno od nich očekávat. Jejich hudba vzniká přímo na místě za účasti publika a nikdy se neopakuje. Je jako setkání bájných draků, každý chrlí jiný oheň.  Je to netaneční hudba k tanci i neposlouchatelná k poslechu zároveň. Kdo se však do jejich muziky skutečně zaposlouchá, pocítí nutkání projevit se vlastním pohybem, což je vlastně to nejlepší, jak se do ní doopravdy zaposlouchat.

Lokace ADAST // Jaromír Šimkůj

Deníček na absolutno / Atypický interiér Adastového zámečku proměňuje výtvarník Jaromír Šimkůj na dočasný ateliér a galerii současně. K zhlédnutí je jeho prostorová instalace vlakových kreseb, která otevírá jednoměsíční intervenci První vesnické galerie ve Lhotě Rapotině na maloměsto. Šimkůj dlouhodobě rozvíjí práci s plechy a dráty, které zpracovává do geometricky abstrahovaných tvarů a linek, které odvozuje ze svých experimentálních vlakových deníků zakreslených během cest.

Lokace

BLANENSKÝ HŘBITOV / 49.36827974586438, 16.65245936262848

https://goo.gl/maps/cddXnwjbv3EsyKuWA

VĚŽÁK NA WANKLOVĚ NÁMĚSTÍ / 49.36098677434115, 16.642660485994607

https://goo.gl/maps/3VJCkVFyBVqzZkFb7

ADAST / 49.35942402199097, 16.644157157421695

https://goo.gl/maps/aw8yqbBZq4JVpMcq5

ZÁMECKÝ PARK / 49.36415443785298, 16.64652098281632

https://goo.gl/maps/TvH2mUQBtydpy5WK6

ROŽMITÁLKA / 49.36213858949872, 16.643267900945762

https://goo.gl/maps/ECWsGSBjMEJpAUxK6

JEŽKŮV MOST / 49.35866804945641, 16.642119064283882

https://goo.gl/maps/XHc34Tv4rgHmgeUUA