TZ: Denisa Štefanigová ve SVĚTOVA 1

Denisa Štefanigová / Ekstase / kurátoři: David Laufer, Natália Pavlovičová, Miloslav Vorlíček, Zai Xu / SVĚTOVA 1 / Praha / 6. 4 – 13. 5. 2023

Pražský prostor SVĚTOVA 1 zahajuje rok 2023 sólo výstavou „Ekstase“ malířky Denisy Štefanigové, plnou emocí, tužeb a nenaplněných vztahů. Jedná se o první ze série sólo výstav ve SVĚTOVA 1, každý rok určených jako platforma a pro jednu začínající umělkyni či umělce. Dále SVĚTOVA 1 představuje i program na rok 2023. Vernisáž proběhne 5. dubna od 17:30 do 21:30. Výstavu půjde poté zažít od 6. dubna do 13. května út–so 14:00 – 18:00. Více informací ve FB události a na www.svetova1.cz.

„Od hravých přístupů až po intenzivní pitvy. Uvolnění hranic, tkání a patových situací. V ‚Ekstasi‘ se zobrazení fantastických těl spojuje s otázkami o hierarchiích mezi různými druhy, projevech sexuality a fázích sociální normativity,“ vysvětlují produkující výstavy východiska jejího tématu.

Výstava si hraje s odkazy na snímek Ekstase filmaře Gustava Machatého z třicátých let. A stejně jako u Machatého i u Denisy Štefanigové je Ekstase plná emocí a nenaplněných vztahů, které ve své implicitní němosti rozšiřují naši představivost o dosud nepoznané touhy a vnitřní porozumění. Štefanigové Ekstase je především o spontánním a fluidním způsobu malby, vytváření vizuálních a malovaných ploch, které zrcadlí vše, co se skrze ně děje.

SVĚTOVA 1 po dlouhé době představuje sólo výstavu s cílem vyhradit v programu pravidelné místo určené jako silnější platforma a příležitost k etablování pro začínající umělce a umělkyně. Výstava Denisy Štefanigové vychází z minulých spoluprací a skupinových výstav s umělkyní, čímž SVĚTOVA 1 pokračuje ve svých ambicích o dlouhodobější péči o vystavující a budování vztahů.