TZ: Jitka Králová v Galerii Edikula

Jitka Králová / Chodím podél Baltu / kurátorka: Johana Zelenáková / Galerie Edikula / Brno / 15. 3. – 30. 4. 2023 / vernisáž: 14. 3. 2023 v 18:00 hod.

Galerie Edikula zahajuje program jarního semestru 2023 výstavou nazvanou Chodím kolem Baltu, prezentující sérii objektů z keramiky, porcelánu nebo sítí a přírodnin. Pro autorku Jitku Královou, studentku doktorandského programu výtvarné tvorby se zaměřením na vzdělání na pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, je tato instalace její úplně první samostatnou výstavou. K vidění bude v původních prostorách Galerie Edikula, ve výklenku na chodbě budovy C Filozofické fakulty na ulici Arne Nováka, od 14. 3. do 30. 4. 2023.

Jarní výstavní blok tohoto roku začíná v Galerii Edikula vzpomínkami na Baltské moře a záznamy z jeho vod od Jitky Králové, která v jeho společnosti strávila covidový rok 2020 - 2021 během studijního pobytu v polském Gdaňsku. Zde také vznikaly všechny vystavené objekty a díla, které kombinují a hrají si s různými technikami, postupy a materiály, jejichž tvary se inspirovaly nálezy z pobřeží Baltského moře a řeky Wisly. V Galerii Edikula tak budou k vidění nejen keramické a porcelánové předměty vycházející z tvarů přírodních objektů, které autorka sbírala na pobřeží, ale i časosběrné sítě, které nesou záznam proudění vody a toho, co se v nich zachytilo, během jejich ponoření.

Jitka Králová tvoří multimediálně. Nejčastěji pracuje s přírodním prostředím, autorskou metodou hry dle předem určených pravidel, procesuální metodou in situ a zkoumáním možností předání zkušenosti konkrétního místa. Její snaha o navázání vztahu s přírodním prostředím vede k potřebě tento zážitek nějak zachytit a předat. Její díla díky tomu fungují nejen jako zprávy sdílící její osobní příběh, ale i příběh daného místa. Výsledné objekty tak hovoří samy o sobě, k procesu vzniku pouze odkazují, neomezují se na pouhý záznam události, obsahují hned několik vedle sebe běžících narativů a jsou čitelné i bez znalosti průběhu události nebo kontextu jejich původu.

Činnost Galerie Edikula je financována ze Stipendijního programu pro podporu spolkové, kulturní a umělecké činnosti studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.