TZ: výstava klauzurních prací studentů Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Ve dnech 9.–12. 2. 2023 probíhala výstava klauzurních prací studentů Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Pravidelná výstava klauzurních prací zimního semestru představila vydařené práce studentů a studentek Fakulty umění a designu. Během výstavy měli návštěvníci jedinečnou příležitost vidět současné tendence v designu i umělecké tvorbě. Zde nabízíme ohlédnutí za Zimní sklizní a její úrodou po téměř tříměsíčním snažení nadaných studentů FUD. Nestihli jste výstavu? Nevadí – v létě budeme opět pořádat Letní sklizeň.

Veřejnosti se otevřelo16 ateliérů zaměřených na produktový i grafický design, fotografii, elektronický obraz, volné i užité umění. Vystavená díla i způsob jejich prezentace jsou stěžejními prvky uměleckého studia naší fakulty. Klauzury se jako každý rok soustředily na uměleckou scénu v individuální volné tvorbě, na aktuální spolupráci s firmami i akademická témata, která v zadaných úkolech reagují na současné společenské dění. Vedoucí pedagogové připravili svým studentům pestrou škálu námětů, v nichž se prolínala nadčasovost s tradičními řemeslnými postupy.

Zadání pro studenty ateliéru Přírodní materiály znělo Studie procesů rozličných materiálů či konkrétně Studie procesů betonu a naráželo i na témata Logiky růstu či Duše věcí. V ateliéru Interaktivní média se studenti věnovali projektu Za co stojí bojovat, k čemuž využili několik médií (např. video, instalaci, objekt, akci, netArt). Ateliér Oděvní a textilní design vytvořil oděvní minikolekce reflektující téma Folklór, dalším tématem pro starší ročník byla Moje vize. V ateliéru Sklo se zaměřili na aktuální téma Glass Green Deal – Studený a udržitelný semestr, ve kterém se dotýkali materiálů příbuzných sklu a výstupem byl objekt, produkt či vize. V tomto projektu spolupracoval ateliér Sklo s Fakultou životního prostředí UJEP. Klauzurní úkoly v ateliéru Design interiéru zněly Navrhněte iluzivní prostor, Navrhněte showroom s módou pro vybraného módního návrháře/firmu, Navrhněte interiér design butiku pro firmu Master & Master, s. r.  o. a Navrhněte produkt pro Little Master odpovídající filosofii firmy. Studenti ateliéru Design keramiky hledali možnosti a uplatnění dekorační technologie KERA JET na porcelánovém sortimentu společnosti G. Benedikt Group. Cílem bylo na reálných produktech představit finální návrhy dekorů a formou prezentace přiblížit koncept záměru. Technologie KERA JET je nová metoda přímého tisku dekorace na porcelán. V ateliéru Grafický design I studenti pracovali na základě krátké zkušenosti s umělou inteligencíí na platformě Midjourney. Podmínkou bylo přistupovat k AI jako ke spolutvůrci, členovi realizačního teamu. Buďto sloužila pouze jako inspirační zdroj, nebo jako autor finálních vizuálních výstupů. Výsledek byl hmatatelný, např. kniha, komiks, tričko, časopis, 3D tisk, vizuální styl, logo, ponožky, hrneček, apod. Ve výčtu vybíráme také ateliér Vizuální design, který pracoval s tématem Ročenka událostí roku 2022. Úkolem studentů bylo vytvořit sešit V1 zpracovávající nejdůležitější téma z roku 2022 (zaznamenáníhodný okamžik, událost, vynález, osobnost atd.).

Ateliéry FUD UJEP (k únoru 2023):

Produktový design / Design interiéru / Design keramiky

Oděvní a textilní design / Přírodní materiály / Sklo

Grafický design I / Grafický design II / Vizuální design

Aplikovaná fotografie / Fotografie / Fine Art

Digitální média / Interaktivní média / Objekt – Prostor – Akce / Time-Based Media