TZ: Filip Dvořák ve Fait Gallery

Filip Dvořák / The Ravine – The Room / kurátor: Michal Stolárik / Fait Gallery PREVIEW / Brno / 22. 2. – 6. 5. 2023

Výstava The Ravine – The Room ve Fait Gallery PREVIEW představuje spekulativní fikci opírající se o autorskou povídku Strž, která opisuje příběh společenství žijícího v roklině. Úvahy o víře, naději nebo pohledu na svět a život autor rozvíjí eklektickým výstavným environmentem, který pozůstává z prostorové instalace, konceptuální malby, závěsných objektů či imaginativních artefaktů.

Filip Dvořák patří k mladé generaci českých vizuálních umělců a jeho multimediální tvorba přirozeně přechází od expandované povahy malby a závěsných obrazů přes objekty a instalace až k práci s videem či autorským textem. Fluidní rukopis děl vychází ze širokého záběru autorovy inspirace – Dvořáka fascinují dějiny, historické ornamenty, příroda a přírodní úkazy, spekulativní fikce či materiály s jejich symbolickými významy.

Samostatná výstava The Ravine – The Room je pokračováním série Strž, kterou od roku 2020 rozvíjí stejnojmennou autorskou povídku. V krátkém textu popisuje realitu společenství žijícího v roklině, která vznikla po nečekaném sesuvu půdy. Gros aktuálního výstavního projektu tvoří závěsné objekty – fiktivní ready-mades, které společně s imaginativními muzeálními rekonstrukcemi kdysi funkčních předmětů přibližují fantazijní realitu Strže. V aktuálním výstavním environmentu Dvořák mění fokus z makra na mikro a zaměřuje se kromě jiného i na fragmenty z pokoje neznámého hrdiny.

Filip Dvořák (1990, Praha) žije a pracuje v Hrádku nad Nisou. Studoval na UMPRUM v Praze v ateliérech Jiřího Černického a Marka Meduny. V roce 2012 absolvoval uměleckou stáž na School of Art v Glasgow. V roce 2018 se stal vítězem 11. ročníku Ceny kritiky za mladou malbu a v roce 2015 byl laureátem ESSL Art Award CEE. Samostatně vystavoval v institucích jako GAVU v Chebu (2022), Berlínskej model, Praha (2021), Pragovka Gallery, Praha (2020), NoD Gallery, Praha (2018), Galerie TIC, Brno (2017), Galerie Dole, Ostrava (2016) a byl součástí skupinových výstav v galeriích EXILE, Vídeň, Below Ground Gallery, New York, White & Weiss, Bratislava, MAUVE, Vídeň, MeetFactory, Praha, Kunstraum, Retz, 8smička, Humpolec, FUTURA, Praha, Galerie NTK, Praha, Boccanera Gallery, Trento, DOX, Praha aj.