TZ: Jan Kostohryz v TIC v Jeseníku

Jan Kostohryz / Pavouci na dně krabic / kurátorka: Kristýna Krutilová / Galerie, TIC Jeseník (Katovna) / 20. 1. - 4. 3. 2023

Ve spolupráci s projektem Současné umění pro Jeseník představuje Jan Kostohryz (*1993) odlehlému regionu malby, reliéfy a kresby. Finalista Ceny kritiky mladé malby za rok 2021 a absolvent pražské AVU ve své tvorbě dlouhodobě tematizuje život mileniálů a konfrontaci člověka s hmyzem. Výstava je k vidění do 4. března 2023.

Moucha v kelímku. Pavouk na záchodě. Octomilky v kuchyni. Hmyz hraje v tvorbě Jana Kostohryze hlavní roli, ačkoliv jeho přítomnost v obrazech poznáme mnohdy až po přečtení názvu. Skrze výjevy střetávání člověka s hmyzem se stáváme svědky intimních scén, vyprávění s nádechem grotesky, ale i upřímné fascinace každodenním světem. Ve figurálních reliéfech autor konzervuje pomíjivé momenty do nehybného světa sádrového odlitku, obrazy zase s malířskou nadsázkou ilustrují možný vývoj konfrontace člověka s nejvíce opomíjenými zástupci zvířecí říše.

Zdánlivě banální scény z každodenního života promlouvají k publiku jesenické galerie familiárním a civilnm jazykem. Kostohryz vytváří jakýsi archetyp mladého člověka, ústředními postavami jsou typičtí představitelé generace mileniálů. Obrazy vypovídají o době, v níž je pro mladé lidi důležitý balanc mezi pracovním a osobním životem, současně se ale setkávají s rozhodující paralýzou z přehršle možností, kudy se jejich cesta může ubírat. Výstava tak nabízí unikátní vhled do toho, jak vypadá upřímná výpověď mladého člověka o dnešním světě.

Projekt Současné umění pro Jeseník je platforma sloužící k podpoře, rozvoji a šíření výtvarného umění v jedinečném prostředí Jeseníků a Rychlebských hor. Zázemí galerie se nachází v prostorách Turistického informačního centra (Katovna) Jeseník a funguje jako místo pro dialog, vzdělávání a tvůrčí otevřené prostředí pro děti i dospělé.