TZ: AVU startuje nový podcast PO AVU

20. 1. 2022

TZ: AVU startuje nový podcast PO AVU

aneb co jste se na škole neučili, ale v umělecké praxi zaručeně potkáte

Jak se žije po škole, jaké benefity nebo naopak jaká úskalí přináší umělecký provoz, jak prodávat (či neprodávat) umění a v neposlední řadě i to, před čím by se měli nastupující umělci a umělkyně mít ve své praxi na pozoru. To je jen několik z mnoha otázek, jež si pokládá nový podcast Akademie výtvarných umění v Praze „PO AVU“, který se zaměřuje na uplatnění studentů a studentek po absolvování umělecké vysoké školy. Moderátorem podcastu je Petr Dub, výtvarný umělec a zároveň vedoucí ateliéru Malba 4 na AVU.

V prvním díle nazvaném Úspěšný umělec / umělkyně diskutují o své umělecké kariéře Kateřina Šedá a Krištof Kintera. Dozvíte se, co úspěch znamená pro tyto dva významné absolventy AVU, kudy vedla jejich cesta, jak žijí s vlastní „značkou“ nebo jaká úskalí úspěch přináší.

Další díly podcastu PO AVU se pak zaměří mimo jiné na to, jak se žije čerstvým absolventkám a absolventům po škole, jak se to má s tolik skloňovaným statusem umělce, ale také na běžné otázky, které musí řada umělců a umělkyň řešit, ať jde o autorské právo či daně, tak o přístup k prodeji uměleckých děl. Nedílnou součástí budou i diskuse o galerijní a institucionání praxi a zkušenosti s psaním open callů a grantů – kromě samotných absolventů a absolventek AVU Petr Dub do podcastu zve i zástupce galerií a uměleckých institucí.

V druhém díle Jak se žije po škole? představí svůj pohled nedávní alumni AVU, Artur Magrot Laura Limbourg. Kromě platforem jako Spotify je možné podcast poslouchat také na webu AVU (https://avu.cz/stranka/podcasty).

 

Podcast PO AVU vznikl v rámci klíčové aktivity č. 5 Rozvoj vazeb mezi AVU a jejími absolventy realizované v rámci projektu AVUEDU+ Zvyšování kvality vzdělávání na Akademii výtvarných umění v Praze, reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_056/0013182, který je spolufinancován Evropskou unií.

 

Kontakty pro média:

Petra Švecová, petra.svecova@avu.cz, +420 777 144 737