TZ: Vesna se rozloučí s Moravskou galerií

Vesna se rozloučí s Moravskou galerií. Průvodem poděkuje  za pomoc lidem z Ukrajiny

Lidem, kteří prchli z Ukrajiny před ruskou agresí, pomáhá od konce loňského února i Moravská galerie v Brně. Poskytla prostory Pražákova paláce spolku Vesna, který zde provozoval šatník pro uprchlíky. V tom samém místě byli lidem v nouzi psychologickou oporou odborní pracovníci, dobrovolníci nebo terapeutické výtvarné aktivity, do kterých se zapojilo lektorské oddělení galerie. Ve čtvrtek 12. ledna se pracovníci i klienti Vesny s galerií rozloučí průvodem, který bude symbolizovat přestěhování do nového působiště. V 16 hodin vyrazí z nádvoří Pražákova paláce do Pellicovy ulice.

Pomocnou ruku nabídlo vedení Moravské galerie spolku Vesna v prosinci 2021. V prostorách bývalé kavárny Praha v Pražákově paláci tehdy vznikl šatník, kam docházeli lidé v tíživé sociální situaci, mezi nimi i matky samoživitelky. Od konce února 2022 se Vesna zaměřila na lidi prchající před válkou z Ukrajiny. „Potřeba pomoci byla na začátku obrovská a šatník přestal stačit. Proto jsme Vesně nabídli ještě nádvoří Pražákova paláce a naše výstavní místnosti v přízemí, kde vznikl sklad hygienických potřeb a zázemí pro dobrovolníky. Museli jsme posunout termíny našich výstav, ale s Vesnou se nám podařilo vytvořit jedno z nejvýznamnějších sběrných a výdejních center pro uprchlíky z Ukrajiny v Brně,“ přiblížil ředitel Moravské galerie Jan Press s tím, že kromě oblečení pořídili uprchlíci v paláci i hračky nebo nejrůznější vybavení a školní potřeby. Šatník byl otevřený každý den od 9 do 18 hodin pro držitele víz za účelem strpění. V červnu už takový nápor uprchlíků nebyl, proto se Vesna vrátila do „předválečného“ režimu, kdy se potřební lidé museli zaregistrovat a rezervovat si termín návštěvy.

Moravská galerie nabízí celou dobu všem ukrajinským válečným uprchlíkům volné vstupné do výstav, stálých expozic a na doprovodné akce. Od loňského září se edukačních programů, které galerie pořádá pro školy, účastní ve větší míře žáci ukrajinského původu. „Jde především o žáky prvního stupně základních škol. Jsme rádi, že naše programy jsou i důležitou součástí jejich integrace do českého kulturního prostředí,“ dodává Jan Press.

Maminky s dětmi z Ukrajiny navštěvují také Hernu v přízemí Pražákova paláce. Ta je přístupná zdarma a bývá tematicky spojená s aktuální výstavou. V tomto období si tam děti zahrají na archeology, kteří objevují v písku fosilie, mamutí kly a další nálezy. Nahlédnou také do „jeskyně“, poměří se s mamutem a podobně. To vše díky výstavě Valoch & Valoch.

Téma pomoci Ukrajině se promítlo také do programu Moravské galerie. Uspořádala oděvní workshop pro ukrajinské ženy v moderně vybaveném Designlabu Uměleckoprůmyslového muzea. Vyvrcholením workshopu byla módní přehlídka v Uměleckoprůmyslovém muzeu pod vedením ikonické módní návrhářky Liběny Rochové. Scénář napsala divadelní režisérka Jana Burkiewicz.

Pracovníci spolku Vesna jsou za spolupráci s Moravskou galerií vděční. Velmi vytížení byli zejména v prvních měsících po vypuknutí války. „Mnoho firem v tomto období pomáhalo, ale galerie si nás pustila až ,do domu.‘ Toho si velmi vážíme. Od konce února do června 2022 procházelo šatníkem odhadem 100-300 rodin denně, celkem jsme zde pomohli 25 000 návštěvám. Od června do konce listopadu šatník navštívilo více než 5 200 registrovaných potřebných z Česka i Ukrajiny,“ upřesnila, kolik lidí v nouzi našlo podporu, ředitelka Vesny Barbora Antonová.

V prosinci 2022 činnost Vesny v Pražákově paláci skončila. Šatník a částečně i zázemí pro dobrovolníky se přesouvá v půlce ledna 2023 na adresu Pellicova 2c. Kromě těchto nových prostor spolek Vesna podporuje lidi v nouzi nadále i ve svých dosavadních působištích v Brně.

Poslání Vesny a její široký záběr je Moravské galerii blízký. Spolupráce se spolkem tak nekončí a obě strany přemýšlejí o dalších společných kulturně-společenských projektech.

ROZLOUČENÍ S VESNOU

Nádvoří Pražákova paláce

16 hodin, 12. 1. 2023