TZ: Pavel Preisner a Svatopluk Sládeček v Domě umění města Brna

23. 11. 2022Artalk Infoservis

Pavel Preisner a Svatopluk Sládeček / O otcích, kterým děti pomáhají vyrůst / kurátor: Rostislav Koryčánek / Dům umění města Brna / Galerie Jaroslava Krále / 30. 11. 2022 – 19. 3. 2023

V Galerii Jaroslava Krále v Domě umění města Brna se na nové výstavě scházejí dva dlouholetí umělečtí souputníci, malíř Pavel Preisner a architekt Svatopluk Sládeček. Jejich společný projekt dostal název O otcích, kterým děti pomáhají vyrůst a návštěvníci si jej budou moci prohlédnout od 30. listopadu 2022 do 19. března 2023. Výstava bude slavnostně zahájena v úterý 29. listopadu v 18 hodin za přítomnosti umělců a kurátora Rostislava Koryčánka. Souběžně bude zahájena i výstava Mileny Dopitové Příští zastávka je na znamení. Obě výstavy slavnostně uvede primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Jak je z názvu výstavy patrné, jejím ústředním tématem jsou otázky spojené s prožíváním otcovství. Prostorovou dominantu tvoří objekt od Svatopluka Sládečka, pro něhož svět dítěte nabývá stejného významu jako architektonická kompozice. Na výstavě bude konkrétně k vidění jeho drobná skulpturální architektura s vnitřním osvětlením a dynamickým prvkem v podobě autodráhy. Tuto stavbu obklopí malby Pavla Preisnera, jejichž námětem jsou díly dětské stavebnice. Výstava odráží proces sebedefinice otce, kterým si oba umělci v různých konstelacích prošli, a postupnou interakci této nově ustanovené kategorie s jejich povoláním.

K výstavě vyjde katalog a je připraven doprovodný program ve formě komentovaných prohlídek a prezentace tvorby autorů. Podrobnější informace najdete na stránkách www.dum-umeni.cz.

Pavel Preisner (* 1970) pochází ze Zlína, kde v současnosti trvale žije a působí. Je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1997 byl vybrán na I. zlínský salon mladých a po dovršení hranice 30 let se prezentoval na všech zlínských salonech od roku 2002, které se etablovaly pod názvem Nový zlínský salon. V roce 2006 byl soubor jeho kresebných prací zařazen do stálých sbírek Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a Preisner se zúčastnil kolektivní výstavy autorů takzvaného Zlínského okruhu. Od roku 1999 působí jako výtvarný pedagog na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění.

Svatopluk Sládeček (* 1969) pochází ze Zlína, trvale žije a působí v Brně, kde od roku 2017 vyučuje na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze v oborech design a architektura. Od roku 1995 vede studio New Work, které se zaměřuje na realizaci staveb, instalace výstav, spolupráci s výtvarnými umělci a scénografii. Nejvýraznějším výstavním uvedením architektonické tvorby studia byla výstava Figurativní architektura pro začátečníky, která se v různých obměnách představila ve Zlíně, Praze, Vídni a Bělehradě.