TZ: Veronika Vlková ve Fait Gallery

Veronika Vlková / Tatínku_hrubý_a_zmenšený_final_ok/ kurátorka: Marie Štindlová / Fait Gallery MEM / Brno / 19. 10. 2022 – 14. 1. 2022

Pro volnou tvorbu Veroniky Vlkové je typická malba, video a instalace, ve kterých zaznamenává sny, vyprávění a pověsti prodchnuté spiritualitou a humorem. Projekt Tatínku_hrubý_a_zmenšený_final_ok, který autorka představí ve Fait Gallery MEM, bude doposud největší výstavu této autorky, kterou můžete znát i jako oceňovanou ilustrátorku knih.

Název výstavy formátem a strukturou odkazuje k pojmenovávání dokumentů ukládaných v digitálním prostředí v množství variant (hruby/finalni, zmenseny/hd etc.) a ústředním elementem výstavy se tak stává video. Tematizace media a jeho struktury (jejího rozrušování) se propisuje do způsobu, jakým s videem autorka zachází. Tyto ruptury a znejistění autorka používá k reflexi problematiky mužství v současné době, patriarchátu, a léčení.

~ Matka a syn putují pěšky do Vídně. Po cestě vaří, myjí se, dívají se, ukazují si věci. Občas je to složité, jejich ruce jsou z kamene. Kroky jsou verše, a pochod modlitba za zdravé vztahy. Bez ztráty humoru se snaží setřást vrstvy patriarchálního sedimentu usazeného na svých pažích, srdcích, rodu i krajině ~

Veronika Vlková (1985) je vizuální umělkyně, ilustrátorka a pedagožka. Vystudovala ateliér Multimédií na Fakultě výtvarných umění v Brně, kde spolu s Patricií Fexovou momentálně vedou ateliér Malířství 3. Vystavovala v Domě umění města Brna (samostatná výstava „Tiše poslouchej“, 2020, a kolektivní Tady a teď!, 2021), v Galerii TIC (Veronika Vlková a Jan Šrámek: Ztrácení, 2015) a Fait Gallery (Veronika Vlková a Jan Šrámek: Zdroj, 2014).

Vedle svých samostatných prací se průběžně věnuje kolaborativní tvorbě. Spolu s Janem Šrámkem tvoří úspěšnou uměleckou a ilustrátorskou dvojici (ilustrátoři roku 2020 – Czech Grand Design, účast na mezinárodním veletrhu dětských knih v Bologni). Dále dlouhodobě spolupracuje s hudebnicí Kateřinou Koutnou a filmařkou Magdalénou Bažantovou.