TZ: Miloš Šejn v Galerii Petr Novotný

Miloš Šejn / Rokle a Zahrady / Galerie Petr Novotný / Praha / 5.10. - 5. 11. 2022

Na předposlední výstavě letošního roku představuje Galerie Petr Novotný malby Miloše Šejna. Je to jeho první představení v této galerii.

Miloš Šejn se narodil roku 1947 v Jablonci nad Nisou. V roce 1975 absolvoval filosofickou fakultu University Karlovy v Praze (výtvarná výchova - Doc. Zdeněk Sýkora, dějiny umění a estetika - prof. Petr Wittlich, Doc. Miloš Jůzl). V roce 1976 získal doktorát filozofie, v roce 1991 byl jmenován profesorem malířství. V letech 1990 - 2011 působil jako vedoucí pedagog intermediálního ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze a jako hostující pedagog na Akademiích v Aix-en-Provance, Carraře, Haagu, Ljubljani, Stuttgartu a Vídni. V současnosti přednáší na Art & Design Institutu v Praze. Od svých pěti let žije v Jičíně.

Tato výstava představuje autorovo rané malířské dílo, obrazy od poloviny sedmdesátých let do počátku let osmdesátých. Jsou to obrazy krajin, ať už přírody člověkem nedotčené či krajiny lidmi kultivované. Plátna tvoří větší celky, znázorňující často stejná místa v různé denní či roční době, v různě pojaté barevnosti, jsou to zejména témata roklí, dolů, rybníků, skal a zahrad. Obrazy jsou malované většinou přímo v plenéru, a to hlavně v okolí malířova bydliště Jičína, ale i jinde. Tyto olejomalby nebyly od 80. let samostatně vystavené a pro mnohé tak budou jistě příjemným překvapením.

Autor k výstavě uvádí: „Jak vystavět obraz. Stojím, svět okolo. Doteky barev pijí prostor a v balvanech krok za krokem vrší vizi do okamžiku těsně před odkvětem“.

Miloš Šejn se na této výstavě představuje jako malíř, působí však často i jako fotograf, konceptuální umělec, performer, který svou práci vždy nějakým způsobem vztahuje k přírodě. Jsme rádi, že můžeme upozornit i na tuto ranou fázi jeho tvorby, doposud nepříliš známou, nicméně velmi pozoruhodnou.

Na tuto výstavu navazuje další výstava maleb Miloše Šejna, kde budou představeny jeho obrazy s figurální tématikou, vzniklé stejně jako jeho cyklus krajin od poloviny sedmdesátých do začátku osmdesátých let.