TZ: Jaroslav Pulicar v Domě umění města Brna

Jaroslav Pulicar / kurátor: Tomáš Pospěch / Dům umění města Brna, Galerie Jaroslava Krále / Brno / 17. 8. – 30. 10. 2022

V Galerii Jaroslava Krále v brněnském Domě umění bude od 17. srpna do 30. října 2022 možné shlédnout výstavu Jaroslava Pulicara, brněnského fotografa, který patří mezi nejvýraznější současné dokumentaristy a za své dílo obdržel v loňském roce cenu Osobnost roku Asociace profesionálních fotografů. Výstava bude zahájena v úterý 16. srpna v 18 hodin, součástí vernisáže bude vystoupení kapely Lesní zvěř od 19 hodin v parku Koliště za Domem umění.

Jak uvádí kurátor Tomáš Pospěch v doprovodném textu k výstavě, Jaroslav Pulicar bývá někdy označován jako „nejméně známý ze známých“ českých dokumentaristů. Jeho výstav se v minulosti konalo poskrovnu a textů je ještě méně – teprve v roce 2020 byly o jeho více než čtyřicet let vznikající tvorbě vydány dvě publikace připravené Lukášem Bártlem a Tomášem Pospěchem. Současná výstava v Domě umění nabízí vyvážený průřez autorovou tvorbou a tím i vyzdvihuje, co je na snímcích Jaroslava Pulicara tak jedinečné – metoda tvorby sestávající z jednoduchých zásad: dělat, co ho baví, být na cestě, fotografovat černobíle, stále na analogový film. Hledá ostrovy autenticity, místa, kde se lidé sdružují, ideálně v odkazu na tradici. Toto hledání jej většinou vede na Moravu, Slovensko, do Polska, Rumunska nebo na Ukrajinu. „Bedlivě pronásleduje všední každodennost kolem nás a snaží se nepropásnout moment, kdy se z ní náhle vynoří obecná zkušenost, obraz.“ dodává Pospěch.

Kromě tradičních komentovaných prohlídek bude součástí doprovodného programu výstavy i přednáška Tomáše Pospěcha o dokumentárních přístupech v současném českém umění a fotografii a také beseda, věnovaná právě dílu Jaroslava Pulicara. Více informací o doprovodném programu najdete na webových stránkách www.dum-umeni.cz.

Jaroslav Pulicar (*1954) žije v Brně, kde mimo jiné provozuje bytovou Galerii 34. Absolvoval střední průmyslovou školu a ve fotografii je autodidakt. Měl jen několik autorských výstav, z nichž nejdůležitější byly výstavy v Domě umění v Brně v roce 2003 a v Leica Gallery Prague v roce 2022. Dosud publikoval tři autorské knihy – Fotografie (text Antonín Dufek, Kovalam, Brno 1997), Efemeria (text Lukáš Bártl, Helbich, Brno 2020) a Pulicar (texty Vojtěch Dukát a Tomáš Pospěch, PositiF, Praha 2020).  V roce 2020 získala kniha Pulicar cenu Nejkrásnější kniha roku a Jaroslav Pulicar ocenění Osobnost české fotografie od Asociace profesionálních fotografů ČR.