TZ: Pavel Matoušek v Postpost Gallery

Pavel Matoušek / Rethinking Nature / kurátorka: Tamara Pavlechová /  Postpost Gallery / Brno / 6.6. - 1.7. 2022

Nezávislý prostor prezentace současného umění Postpost gallery srdečně zve na výstavu fotografií Pavla Matouška s názvem Rethinking Nature. Vernisáž proběhne v pondělí 6. června 2022 v 18 h v podchodu na ulici Orlí 22 v Brně. Výstava trvá do 1.7. 2022 a bude veřejnosti přístupná denně od 10 do 22 hodiny.

Lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém, který Matoušek uvozuje v lokalitách – epicentrech všeobecně přístupných, kolektivně navštěvovaných, zanechaných napospas dalším lidským rozmarům. Výstava Rethinking Nature s podtitulem: Your local anthropocene, visualised je součástí od roku 2019 probíhajícího výzkumného projektu. Matouškův pozorovací smysl v něm překračuje pojetí současné domény fotografie – schopnosti zobrazit určující časoprostor.

Pavel Matoušek (nar. 1989) je konceptuální fotograf žijící v Ústí nad Labem. Vyrůstal na vesnici nedaleko Prahy a vždy ho to lákalo do světa přírody a umění. V roce 2017 získal MgA v oboru fotografie a v současné době je doktorandem vizuální komunikace se zaměřením na výzkumně-umělecké vnímání obrazu. Jeho projekt si klade za cíl popsat proces předávání fragmentů zkušeností mezi umělcem a divákem. Pavlovy umělecké projekty byly prezentovány v Portugalsku, Finsku, Německu nebo Francii. Pracoval na mezinárodních dokumentárních projektech v Ladakhu, Indii, Nizozemsku a Keni a získal uznání the US Embassy Prague, DPreview Readers’ Best Shots of 2016 nebo World Biennial of Student Photography.